Kung Carl XVI Gustaf firar 50 år på tronen under 2023 och gästar tillsammans med drottning Silvia, som ett led i det firandet, Linköping under torsdagen.
Sverige firar också 500 år från Gustav Vasa valdes till kung vid riksmötet i domkyrkan i Strängnäs, vilket uppmärksammas på olika sätt under året.
Fredagen den 18 augusti är Gripsholms Slott i Mariefred platsen för en kunglig artistgala i "Gustav Vasa 500 år" med Kung Carl XVI Gustaf och familjen på plats.
TV-profilen, programledaren, komikern och "populärhistorikern" Fredrik Lindström, 59, leder den historiska resan från då till nu i takt med musiken. Den framförs av Norrköpings Symfoniorkester under ledning av dirigent Alexander Hanson tillsammans med en handfull svenska artister i Lena Philipsson, Lisa Nilsson, Rickard Söderberg, Josefin Johansson och a capellagruppen Solala.
– Det är sånt här vi älskar att göra, säger Henrik Marmén, som är konstnärlig chef för Norrköpings Symfoniorkester.
– Att få göra en resa i musikens spår från Gustav Vasas tid till vår egen under en sån här unik kväll är förstås en stor utmaning, som kräver mycket av oss alla. Det var dock ingen tvekan, när vi fick frågan. Här finns några klassiska verk med en tydlig anknytning till Sverige, men också en helt okänd musik från en annan tid till moderna poplåtar. Det blir en bukett av musikaliska inslag.
Symfoniorkestern har börjat blicka framåt mot fredagen den 18 augusti.
– Vi skapar allt från grunden och håller på att lägga ett pussel. Vilka noter finns i vårt bibliotek? Vilka låtar ska vi arrangera? Jag har precis haft ett samtal med vår dirigent om det, säger Henrik.
En utmaning kan bli något värden och ciceronen Fredrik Lindström hittat i historien under arbetet med sitt skapande av själva kvällen på Gripsholms Slott.
– SON kommer få en del att bita i, säger han.
– Mattias Lundberg, som är musikprofessor i Uppsala, har hjälpt mig lite. Han är riktigt bra på svensk äldre musik och har gett mig en del tips om vilken musik vi kan spela från 1500- och 1600-talen. Det finns bland annat en liten, liten snutt musik, som är skriven av Erik XIV (Gustav Vasas äldste son.) Det kommer bli ett brett spann för SON.
Fredrik Lindström har ett alldeles eget förhållande till Gustav Vasa och hans historia. Hans intresse för Gustav Vasa, som var kung av Sverige mellan 1523–1560, väcktes redan i riktigt unga år.
– Min mamma Lena berättade om Gustav Vasas äventyr i Dalarna, när jag var sjuk och inte kunde sova. Hon gjorde det målande. Spejarna pratade danska, Gustav Vasa hade sitt språk och folket pratade dalmål. Mamma var väldigt underhållande och gjorde bra. Jag ville bara veta och åka på utflykt till olika Vasaborgar – som Gripsholms Slott. Det var en stor grej i mitt tidiga liv, berättar Fredrik, som inte vill avslöja för mycket av vad han kan tänkas ha hittat i Gustav Vasas spår.
– Kanske kan det bli någon lista av hans favoritord och uttryck, som han använde i sina brev.
Just Gripsholms Slott var Eskilstunasonen Fredrik Lindströms närmaste Vasaborg.
– Att få göra den här kvällen just där är som en praktgåva till min egen inre 7-åring... Det är ett fantastiskt privilegium, säger Fredrik Lindström.
Den unika arenan i slottsmiljön har plats för 3 000 personer.
– Hovet vill ha en öppen, folklig och familjär känsla, där allmänheten är inbjudet för att vara med på det här firandet, säger arrangören Patrik Krall.