Egentligen skulle segraren i tävlingen för kvinnliga tonsättare som komponerar musik för manskör koras den 18 april i samband med Linköpings Studentsångares konsert.
Coronaläget gör dock att konserten och tillkännagivandet av pristagaren måste skjutas på framtiden – preliminärt till någon gång i oktober.
Men vilka tre kompositörer som gör upp om segern stod klart redan 8 mars. De tre finalisterna är María del Pilar Miralles Castillo från Spanien samt Linnea Landström och Ingunn Ligaarden från Sverige. De kommer att få sina verk framförda av Linköpings Studentsångare vid konserten men bara en av dem får gå därifrån med prissumman på 50 000 kronor.
En av finalisterna är Ingunn Ligaarden som bor i Bjärka Säby utanför Linköping. I finalverket "Hope" har hon tonsatt två satser ur två dikter av amerikanska poeten Emily Dickinson (1830–1886).
– Hopp är ett ord som jag haft med mig länge. Jag har tänkt på samhället, de utmaningar vi står inför och att hopp är en bristvara. Sedan hittade jag Emily Dickinsons dikter och allt föll på plats – och det här var alltså långt innan coronautbrottet, säger Ingunn Ligaarden.
Hon jobbar med musik på heltid och har skrivit körverk tidigare – dock inte för manskör.
– Man får tänka på ett lite annat sätt. Manskörer har en särskild klang jämfört med blandade körer.
Första tävlingen genomfördes 2016. Då vann finska Cecilia Damström med "At Teasdale´s".
Enligt Christina Hörnell, dirigent för Linköpings Studentsångare, gav vinsten kompositören en skjuts framåt.
– Absolut. Hon fick flera beställningar av ny musik från manskörer efter det. Och "At Teasdales" har varit ett oerhört uppskattat inslag på våra konserter.
I årets tävling deltog 26 kompositörer från 14 länder. Samtliga bidrag har sjungits av Linköpings Studentsångare och en juryn har i olika steg sållat fram de tre finalisterna.
Att en Linköpingsbos verk skulle nå finalen i den Linköpingsbaserade tävlingen var det ingen som hade en aning om i förhand. Samtliga stycken var anonymiserade för jury och kör under hela processen.
Att studera, utvärdera och sjunga så många verk har varit en mastig, men rolig och angenäm uppgift, enligt Christina Hörnell.
– Ur musikalisk aspekt har det varit genomgående god kvalitet på musiken. Många kompositörer har dessutom valt att skriva sina texter själva. Det är nytt jämfört med vår förra tävling.