Okänd spansk artist gör global succé

Den 22-årige Inigo Quintero släppte sin singel "Si no estás" i september 2022. Ett år senare har pianopopballaden blivit en global – och svensk – listklättrare.

Inigo Quintero uppträdde på en stödkonsert för bröstcancer i Madrid tidigare i höst.

Inigo Quintero uppträdde på en stödkonsert för bröstcancer i Madrid tidigare i höst.

Foto: Mega Agency

Musik2023-11-12 10:27

Han ligger etta på Sverigetopplistan men har stora framgångar också i andra länder. Den 22-årige Inigo Quintero släppte sin singel "Si no estás" i september 2022.

Ett år senare blev den en världssuccé genom Tiktok där fansen gjort egna kärleksfilmer till låten vars titel kan översättas med "Om du inte är". För vissa är det en låt om Gud, för andra en reflektion över smärtsam hjärtesorg, skriver Billboard.

Bara på en enda dag, den 24 oktober, fick "Si no estás" 5,7 miljoner lyssningar på Spotify vilket gjorde den till en raket på Spotifys globala lista där den just nu ligger trea. Inigo Quintero, spansk singer/songwriter, har varit väldigt restriktiv med att ge intervjuer och hans framgångar kan inte förklaras genom marknadsföring skriver Billboard.

– Inigos låtar slår verkligen an hos människor, säger Esteve Lombarte, grundare av plattformen Acqustic label som släppte "Si no estás".

Lombarte beskriver Inigo Quintero som en begåvad artist och menar samtidigt att 22-åringens musik är del av ett större sammanhang: låtar med ytliga texter om liv i lyx ersätts av texter som tar upp vardagliga problem som är aktuella för alla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!