Som tidigare år görs NoMeMus i samverkan med Söderköpings Gästabud, en av Sveriges största stadsfestivaler med medeltida inriktning. Den internationella musikfestivalen har dessutom ett östgötskt tema i år när mycket av innehållet kretsar kring Heliga Birgitta och hennes samtid.
– Det är lite av en tillfällighet faktiskt. Det hör av sig artister hela tiden och det visade sig att flera hade program som anknöt till Heliga Birgitta och dessutom har vi forskaren och musikern Karin Lagergren på plats med sin berättarkonsert "Gaude Birgitta" där hon berättar och sjunger om Birgittas liv.
– Sen fanns det musik som Birgitta avskydde också. Hon var en frispråkig person och tyckte att en del skulle förbjudas och vi kan spela den musiken också, berättar Lars Jonsson, konstnärlig ledare och producent för NoMeMus.
Medeltida musik är en smal genre i dagens svenska musiklandskap och det är också en av anledningarna till att festivalen existerar, menar Lars Jonsson.
– Det handlar i grunden om att lyfta fram en musikform och genre som är väldigt lite hörd i landet. En slags pedagogisk mission om att lära ut mer om bortglömd och gammal musik. Det handlar om att dels spela musiken men också om att ha föredrag och kurser, säger han.
Intresset för den medeltida musiken varierar.
– Det går lite upp och ner. Under 90-talet var det väldigt populärt och det dök upp många medeltida event runt om i landet. Med jämna mellanrum tränger ju den medeltida musiken in i populärmusiken genom artister som använder delar av den, säger Lars Jonsson.
Att hitta och framföra den medeltida musiken kräver ibland expertkunskaper. Både melodi- och tonideal och notskriften skiljer sig en hel del från mer sentida musik.
– Det finns ett utvecklat samarbete mellan forskare, experter, arkivarier och musiker när det gäller att hitta och tolka den medeltida musiken.
– Musiken utvecklades väldigt mycket från 900-talet och framåt. Från 1300-talet ungefär är det ganska likt dagens sätt att skriva musik. Den medeltida musiken är mer kopplad till musiktraditioner runt Medelhavet och Mellanöstern. Det är en så kallad modal musik, det finns inte dur och moll i traditionell mening utan den har ett eget speciellt tonformat och rytm, säger Lars Jonsson.
För en oinvigd medeltidslyssnare tipsar Lars Jonsson om fredagens konsert med finska Duo Medieval.
– De gör en väldigt direkt och tillgänglig konsert men det finns mycket som är väldigt intressant i utbudet.