Märtha Frans - duon som bråkar sig fram

Allt började på Saliga Munken i Norrköping. Småprat under kvällen och sedan en nattlig session i Den Svenska Björnstammens studio. Så blev duon Märtha Frans till. På lördag spelar de på Knickedick.

Flyter på. –Vi har faktiskt inte kämpat för att få spelningar. Folk hör av sig till oss sedan Where´s the music, säger duon Märtha Frans.

Flyter på. –Vi har faktiskt inte kämpat för att få spelningar. Folk hör av sig till oss sedan Where´s the music, säger duon Märtha Frans.

Foto: Andreas Gustavsson

Musik2017-08-25 10:00

Att testa sig fram, bryta konventioner och ifrågasätta. Det är viktigt för Sofia Adolfson och Johan Schön som utgör norrköpings-duon Märtha Frans.

– I början när man är ny i musikskapandet ställer man ganska fundamentala frågor och ifrågasätter allt. Ska det vara så här man gör musik, måste man följa ett färdigt recept? Är det de här normerna som gäller? Ganska snabbt finner man sig i saker och ting. Efter ett tag blir det ganska homogent, säger Sofia.

Deras filosofi sattes på pränt tydligt under Where´s the music i våras. Istället för att stå på scenen satt Sofia och Johan i publiken. Konserten utgjordes av en rad performanceartister istället.

– WTM är en showcase-festival, alla gör på samma sätt. Vi ville göra något annat, säger Sofia.

Och det var förmodligen det knepet som gjorde att många fick upp intresset för Märtha Frans. För de har haft en hel del spelningar sedan dess.

– Vi har faktiskt inte kämpat för att få spelningar. Folk hör av sig till oss sedan Where´s the music, säger Sofia.

Fröet till Märta Frans såddes på en krog i Norrköping. De träffades på Saliga Munken förra sommaren, började snacka och tyckte att de hade mycket gemensamt.

– Senare samma natt åkte vi till Svenska Björnstammens studio och spelade in en låt. Det var så det började, säger Johan.

– Det lät inte speciellt bra när man lyssnade på det dagen efter, men jag kände att kemin mellan oss stämde, säger Sofia.

– Nä vadå, jag tycker den blev bra, säger Johan.

Båda hade sysslat en hel del med musik innan de träffades. Johan bland annat i Maj Monet och Sofia har skrivit ganska mycket.

– Det var rätt läge för mig att träffa Johan. Jag ville ta tag i musiken ordentligt, säger Sofia.

Hon tycker själv att de utvecklas fort. Hennes egen syn på musikskapande har också ändrats under kort tid.

– Numera lyssnar jag mer på ljud. Alltså ljudbilder och ljuden i sig. Innan koncentrerade jag mig på text och melodi. Nu ser jag fler saker. Jag vågar även mixa själv, och jag har aldrig haft så stort inflytande som jag har nu, säger hon.

– Jag har fått stor spelglädje, har hamnat i rätt element, tycker Johan.

Helt smärtfritt mellan de två är det dock inte.

– Nej, vi diskuterar väldigt mycket. Vi bekräftar inte varandra, man kan nog säga att vi bråkar oss fram resultatet, säger Sofia.

I dag fredag släpper de sin ep Klubb Borderline. Ljudbilden är stundtals väldigt elektronisk, spår som Ärligt Talat är väldigt dansant och klubbig. Johans förkärlek till klassiska trummaskinljud från 80-talet är tydliga.

– Det är kul att hitta referenser, jag gillar soul och r&b från 80-talet. Imagination, Loose Ends, sådana grejer.

Hur kommer det att låta på Knickedick på lördag?

– Live vet man aldrig vad man får. Det beror lite på hur det går i replokalen, säger Sofia.

– Jag trivs mest framför datorn egentligen, säger Johan.

Om skapandet.  –Vi diskuterar väldigt mycket. Vi bekräftar inte varandra, man kan nog säga att vi bråkar oss fram resultatet, säger Sofia Adolfson som tillsammans med Johan Schön utgör duon Märtha Frans.
Om skapandet. –Vi diskuterar väldigt mycket. Vi bekräftar inte varandra, man kan nog säga att vi bråkar oss fram resultatet, säger Sofia Adolfson som tillsammans med Johan Schön utgör duon Märtha Frans.

Knickedick

Var: Dynamo, Norrköping

När: Lördag 26/8

18:30 Märtha Frans

19:30 Docenterna

20:45 Eggstone

22:15 Jens Lekman

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!