”Jag är fan så jävla deppig att Zayn lämnar”
”Jag sitter här och gråter zayn har lämnat det går inte varför / Varför är livet så hemskt zayn i Will alwas Love u.”
Så skriver två svenska Twitteranvändare apropå att Zayn Malik lämnar pojkbandet One Direction.
Reaktionerna är starka och känslovågorna går höga på sociala medier där tusentals fans, företrädesvis barn i mellan- och högstadieåldern, uttrycker sin sorg och förtvivlan över Zayn Maliks önskan om att bli en ”normal 22-åring”.
Vuxna kan ha svårt att ta denna känslostorm på allvar, känslor som kan tyckas vara oproportionerligt stora i förhållande till vad som faktiskt har hänt. Anne-Liis von Knorring, professor emerita i barn- och ungdomspsykiatri vid Uppsala universitet, menar dock att de inte bör viftas bort.
– Klart att känslorna måste tas på allvar. Det spelar ingen roll om de är oproportionerliga eller inte. De finns ju där, säger hon.
Kort efter att avhoppet blev offentligt började också andra, mindre trevliga, uppmaningar dyka upp på sociala medier. Exempelvis hashtagen ”cut4Zayn” där hängivna fans uppmanas att skära sig själva, ända till dess att Zayn Malik ändrar sig och återvänder till bandet. Budskapet ackompanjeras med blodiga bilder av uppskurna armar.
I Storbritannien uppmanar nu hjälporganisationer förtvivlade fans att hålla huvudet kallt, vara försiktiga med sociala medier – och att kontakta sjukvården om så behövs.
– Problemet är att negativa saker kan förstärkas genom att man eggar upp varandra, vilket är bekymmersamt. Om man har ett barn som uttrycker de här känslorna bör man framför allt lyssna och ta barnets känslor på allvar. Man ska absolut inte bara skratta bort det, säger Anne-Liis von Knorring. (TT)