– Det här är ett musikaliskt elitprojekt som pågått sedan 1975. Sedan fyra år håller vi till på Lunnevads folkhögskola, berättar Perry Göransson som landslagets manager.
Han beskriver landslaget som "symfonisk blåsorkester". I år deltar 55 musikanter i åldern 16 till 25 år.
– Under februari mars åker jag runt i landet, från Lund i söder till Piteå i norr, och lyssnar på hågade musikanter som försöker få en plats i landslaget. Sedan tar jag ut de som ska vara med.
I Åtvidaberg och Norrköping spelar de kyrkor och har därför ett särskilt kyrkoprogram med kompositörer som Giovanni Gabrieli och Bach
– Vi spelar tokata och fuga i d-moll av Bach, ett stort upplagt orgelstycke. Det fina med att göra det med blåsorkester istället för piporgel är att du kan göra en helt annan dynamik. Resultatet är fantastiskt och Bach skulle säkert ha jublat.
Ett syfte med landslaget är att ge ung begåvade musikanter erfarenhet av att spela i orkester.
– De får sällan en tillräcklig utmaning när det gäller orkesterspel i sina hemkommuner. Kulturskolan har inga stora och bra orkestrar idag. Det är för litet underlag. Kulturskolan slog ihjäl musikskolan och därmed slog man ihjäl orkestrarna. De här ungdomarna, som annars kanske står hemma och spelar Haydns trumpetkonsert för sin lärare, får nu chansen att uppleva på vilken nivå de kan spela orkester, säger Perry Göransson.
Landslaget i blåsmusik spelar idag i Stora kyrkan i Åtvidaberg och imorgon Hedvigs kyrka i Norrköping. Dirigent är professor Helge Haukås från Norge.