– Titta där är The Hives. Och Broder Daniel. Marit Bergman. The Ark, jasså. Freddie Wadling!
Det är ett stycke östgötsk kulturhistoria som hänger på väggarna i Ryds Herrgård. Ovanvåningens korridorer är tapetserade från golv till tak med bandaffischer från 1992 och fram till idag. Det spelar ingen roll hur många gånger man går genom korridoren, det är alltid någon ny artist som dyker upp. Timo Räisänen, Moneybrother, Eagle Eye Cherry, Jenny Wilson, Hello Saferide.
Linköpingsbandet Cloudberry Jam var först. Ett kvarts sekel senare har Herrgår'n sett över 500 spelningar arrangerade av Sveriges äldsta popklubb. Trots den lilla scenen och den blygsamma budgeten har klubben lyckats locka till sig stora namn. Eller åtminstone artister som blivit stora kort efteråt.
– Vi försöker boka artister precis innan de slår igenom och blir för stora för oss, säger Gustav Thorslund, klubbens kreatör.
Till 25-årsjubileet är tre artister bokade. Det är Peter Morén, som får stå för det nostalgiska inslaget då han är en riktig John Doe-favorit, Laser & bas, som är tänkt att stå för den största feststämningen och Sarah Klang, årets stora genombrottsartist enligt John Does sjätte sinne.
– Vi försöker hitta en bra balans mellan vad vi själva gillar och vad Linköping gillar, säger Rasmus Andersson, vice ordförande.
Ordförande Albin Karlén fyller på:
– Vi försöker också hitta musik som ligger i tiden. Något år hade vi mycket rock, och det är vi inte främmande för att ha igen. På sistone har vi också haft en del rapp.
Gustav Thorslund infliker:
– Men helst ska det vara band som ligger i "indieskugga".
Att ha en så liten scen har sina fördelar. Att artisterna kommer så nära publiken skapar en intim stämning.
– Vi har inga kravallstaket direkt mellan publiken och artisten. Det blir väldigt trevligt och ofta kan man snacka med bandet på golvet efteråt. Pale Honey delade en flaska bubbel med publiken efter sin spelning, säger Rasmus Andersson.
John Doe är inte känt som något vattenhål för lokala band. I likhet med universitetet där de flesta studenter kommer från andra orter gör också John Does bokningar det. Ingen av de tre killarna som får representera John Doe i den här artikeln (styrelsen består av tio personer) är från Linköping.
– Det är lite vår nisch, att få hit band som inte skulle spelat i Linköping annars. Men vi har snackat om att få hit fler lokala band, och vi har haft flera stycken tidigare, säger Albin Karlén.
Mer nostalgi: När en ung Håkan Hellström spelade på Herrgår'n 1995 med bandet Honey Is Cool hade inte bandet någon sovplats. En av John Does styrelsemedlemmar ställde upp och erbjöd bandet sin soffa. När Hellström somnat berättade de andra bandmedlemmarna om Håkans låtskrivardrömmar, och skrattade. Och när Familjen spelade på Herrgår'n 15 år senare sägs det att kön sträckte sig ända till bankomaten vid centrum.
I december ska den över 200 år gamla herrgården renoveras. Det innebär inte bara att affischerna i korridoren försvinner, det innebär också att John Doe tillfälligt får flytta ut. Babettes är ett av ställena som kommer att inhysa klubben under våren.
– Vi ska ha en rivningsspelning 7 december med Side Effects från Göteborg. Då ska vi riva ner skiten helt enkelt och då är det tillåtet att vara hårdhänt med inredningen, säger Albin Karlén.
Att John Doe kunnat överleva så länge tror Albin, Rasmus och Gustav beror på att styrelsemedlemmarna byts ut mindre frekvent än i andra studentföreningar. Det finns en känsla av ansvar att hålla igång klubben.
– Jag tror vi kommer att finnas kvar minst 25 år till, säger de.