Helenes kör sjunger med Clamp

Helene Rydberg Larsson startade sin första kör när hon var 12 år gammal. Nu är hennes kör Röster á la Rydberg aktuell med tre konserter tillsammans med Shirley Clamp.

Glädje. "Man blir så jädrans glad av att sjunga" säger Helene Rydberg Larsson.

Glädje. "Man blir så jädrans glad av att sjunga" säger Helene Rydberg Larsson.

Foto: Privat

Musik2017-09-16 06:00

När Helene Rydberg Larsson var 12 år gammal ville hon sjunga i kör. Problemet var bara att det inte fanns någon för barn i Ödeshög. Vad får man göra då? Jo, starta sin egen förstås.

– Jag har brunnit för körsång i hela livet och har hållit på med det sedan den där dagen då jag var 12 år, och nästan alltid som körledare, säger Helene Rydberg Larsson.

Hennes nuvarande kör, döpt efter henne själv efter förslag från körmedlemmarna, tog sin första form i Skäggetorp i Linköping för femton år sedan. Under namnet Tonfallet ledde hon körsång i Skäggetorps kyrka tills hon efter några år flyttade till Kisa. Kören lades ner. Men ett gäng behöll kontakten och fortsatte att träffas för att sjunga tillsammans. Sedan dess blossar kören upp då och då i olika projekt. Kring jul varje år hålls konserten "I juletid" i Missionskyrkan. Där gästade artisten Christer Sjögren förra året och han är även bokad till årets konsert.

– Christer var helt såld att få jobba med kören och ville vara med igen!

En annan gästartist som sjungit med Röster á la Rydberg är Magnus Bäcklund och i slutet av september ansluter Shirley Clamp till kören för tre konserter i Tranås, Linköping och Kisa.

– Efter många år i musiken har jag samlat på mig kontakter och de flesta artister är inte så svårflörtade faktiskt.

Hon växte upp i Ödeshög men flyttade sedan till Tranås där hon bott den största delen av sitt liv med en avstickare till Stockholm för att plugga på Musikhögskolan. Sedan 10 år tillbaka bor hon utanför Kisa där hon jobbar med bokföring och musik i olika former på frilansbasis. Hon tar även hand om sina fyra hästar.

När det är dags för nytt körprojekt skickas en inbjudan ut och vanligtvis nappar mellan 70 - 100 personer. Körmedlemmarna får betala en liten slant för att vara med och biljetterna till konserterna kan bli ganska dyra, säger hon. Det är inte gratis att arrangera körkonserter.

– Vi brukar ha en budget på ungefär 150 000 kronor och pengarna samlar vi ihop helt på eget bevåg, vi får inget stöd eller bidrag från någon.

Till de tre konserterna i Tranås, Linköping och Kisa hoppas hon att det kommer mycket folk och lyssnar. Hon önskar också att fler kan bli inspirerade och säger att alla är välkomna att vara med. Bäst är att höra av sig till Helene själv på Facebook. Men ett tak på 100 personer sätter hon, fler får inte plats på scenen.

– Jag brukar säga att den bästa körmedlemmen är lite medelmåttig. En jättebra solist kan vara en mardröm då de kan ta för mycket plats. Kokar man ihop bra sångare med lite sämre så de lyfter varandra blir det perfekt.

Tillsammans. "Delad glädje är dubbel glädje" säger Helene Rydberg Larsson.
Tillsammans. "Delad glädje är dubbel glädje" säger Helene Rydberg Larsson.
Röster á la Rydberg och Shirley Clamp

Tranås, Brunnsparkskyrkan, 22 september 19.00.

Linköping, Ryttargårdskyrkan, 23 september 19.00.

Kisa kyrka, 24 september 18.00.

Biljetter kan köpas på hpk.music@telia.com, Tranås direkt, Ryttargårdskyrkans café, Kisa turistbyrå eller Kinda Foder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!