Fram till i går gick den klotrunda byggnaden i södra Stockholm officiellt under namnet Ericsson Globe. Men nu är det alltså Avicii Arena som gäller.
Bakom initiativet står Stockholm Live, företaget som driver arenan, och Tim Bergling Foundation – den stiftelse som arbetar för att motverka självmord och psykisk ohälsa bland barn och unga som startades efter Tim Berglings död.
– Vi kände oss väldigt hedrade över att få frågan, och så tycker vi att det är en unik möjlighet för Tim Bergling Foundation att lyfta frågan och att nå ut med den, säger Klas Bergling.
"Hade blivit väldigt stolt"
Idén föddes hos Stockholm Live i samband med den hyllningskonsert till Avicii som ägde rum i Globen i december 2019. Inom företaget hade man då redan fört diskussioner om att engagera sig i en samhällsfråga, berättar vd:n Andreas Sand.
– Vi kom i kontakt med stiftelsen och där föll pusselbitarna på plats. Vi tog kontakt och presenterade en tanke om att använda en av landets mest kända byggnader som en megafon och symbol för den här frågan, säger han.
Globen var en viktig plats i Aviciis karriär. Våren 2012, kort efter det att han hade fått sitt stora genombrott, sålde den då 22-årige artisten ut arenan två gånger. Spelningarna betydde mycket för honom, berättar Klas Bergling.
– Jag var och såg båda hans konserter där och de var väldigt bra. Jag tror att han hade blivit väldigt stolt om han fått veta det här. Han hade varit stolt som en tupp, säger Bergling.
Musikgala varje vinter
Att hans son nu har namngett ett av landets mest kända landmärken känns lite overkligt, tycker han.
– Det är ju fantastiskt. Det här är inget som vi någonsin hade kunnat föreställa oss, och sannolikt inte Tim heller. Det är klart att det är lite spejsat, det kan man lugnt säga.
Initiativet är mer än ett namnbyte. Meningen är att arenan ska bli samlingsplats för olika aktiviteter för att motverka psykisk ohälsa bland unga, till exempel möten mellan makthavare, organisationer och sakkunniga. En stor musikgala ska dessutom äga rum i arenan den 5 december varje år.
– Det är ett långsiktigt projekt som vi ger oss in i. Vår vision är att avsluta varje år med den här galan och att under resten av året fylla arenan med aktiviteter som är kopplade till frågan, säger Andreas Sand.
"Väldigt inarbetat namn"
TT: I dag kallar de flesta arenan för Globen. Hur pass välanvänt blir det nya namnet i folkmun tror ni?
– Det är en arena med ett väldigt känt smeknamn och det får vi leva med. Men vi tror och hoppas att namnet Avicii Arena och dess budskap för att förebygga psykisk ohälsa kommer att tas emot bra av stockholmarna, svenskarna och internationellt, säger Andreas Sand.
– Globen är ett väldigt inarbetat namn, och det är helt okej. Fast när vi jobbar med de här frågorna kring ungas psykiska hälsa och går ut med aktiviteter kring dem så kommer den att heta Avicii Arena, säger Klas Bergling.
TT: Vad betyder det här kommersiellt?
– Det är inte omöjligt att det kan attrahera ytterligare evenemang och besökare, men det är inte huvudsyftet med namnbytet och projektet. Det är att lyfta frågan.