Ghost tog hem sin Grammis

Silvana, Seinabo, Sabina och Nina. Kvinnorna dominerade, men östgötabandet Ghost tog hem en svensk Grammis för sitt senaste album ”Meliora”.

Foto:

MUSIK2016-02-24 16:00

Linköpingsbandet Ghost, som nyligen vann en amerikansk Grammy, vann en Grammis i kategorin Årets hårdrock/metall under gårdagens gala. I konkurrens med exempelvis Backyard babies och Graveyard vann deras senaste album ”Meliora”.

De uppträdde också under galan och framförde då ”He Is”. På bandets Facebooksida lade ”The Clergy” snabbt ut en bild på Papa med priset i sin famn.

Representanter från Norrköpings Symfoniorkester var, liksom förra året, på plats i Stockholm under Grammisgalan. Även i år var de nominerade i två kategorier, men fick åka hem utan pris för Allan Pettersson, ”Symfoni Nr.13” och Årets barnalbum och ”12 Sånger Om Månaderna”.

Första gången SON vann en Grammis var 1969, för inspelningen av Sven-Erik Bäcks kammaropera ”Tranfjädrarna”. Förra året vann de ytterligare en Grammis, i kategorin Årets klassiska, då med inspelningen av Allan Petterssons ”Symfoni nr 9”. 1977 fick de också Stora Grammofonpriset för inspelningen av Allan Petterssons ”Symfoni nr 6”. 2013 var de också nominerade till en Grammy för sin medverkan på ”Vagn Holmboe – Concertos”.

"Jag är en naturkraft"

Vigiland från Västervik, feat. Tham Sway, var nominerade till Årets låt med ”Shots and squats”, men fick se sig slagna av Danny Saucedo och hans ”Dör för dig”.

På förra årets Grammisgala vann First Aid Kit Årets album och Tove Lo fick pris för Årets artist. Kvinnodominansen fortsatte och i år var bland andra Amason (med Amanda Bergman), Seinabo Sey och Zara Larsson nominerade till Årets artist. Det blev Silvana Imam som tog hem det tunga priset och den första april har hon turnépremiär på Arbis i Norrköping.

– Jag är en naturkraft, sade hon från scenen efter sitt tacktal.

Det blev inte storslam för någon och Amason tog hem ett tungt pris av sina fem nomineringar, då de vann årets album. Seinabo Sey knep statyetten i kategorin årets pop.

– Gud vad sjukt, tack så hemskt mycket. Tack till Salem Al Fakir, Vincent Pontare och Magnus Lidehäll, det här är er skiva, sade Seinabo Sey när hon tog emot sitt pris.

Karriären har avancerat snabbt för Seinabo Sey, som vid förra årets gala utsågs till Årets nykomling. Det priset gick i år till sångerskan Sabina Dbumba, som även vann pris i samma kategori på P3 Guld-galan i januari.

– Det är ju den kategori man helst vill vinna. Du kan ju bara göra det en gång, säger Sabina Ddumba till TT.

Monsterproducent hyllades

Den enda som kunde lämna festligheterna på Cirkus med mer än en statyett under armen var rapparen Erik Lundin. Han fick pris i kategorierna årets hiphop/soul och årets textförfattare.

– Det betyder oerhört mycket för mig att få just textförfattarpriset. Jag är här för att jag gillar att sätta ord på saker, men det här är svårt att sätta ord på. Det finns en politisk dimension här också eftersom hiphop inte brukar få ta den här platsen, säger han till TT.

Årets Polarpristagare, låtskrivaren och producenten Max Martin, tilldelades årets hederspris. I ett videoklipp hyllades han av stjärnor som Demi Lovato, Katy Perry och Ariana Grande.

– Jag är extremt glad och känner mig otroligt stolt, vill tacka alla som har hjälpt mig under de här åren, sade Max Martin via en videohälsning. Grammisgalan på Cirkus i Stockholm leddes av rapparen Petter Askergren.

Nedan följer vår liverapportering från hela galakvällen.

STOCKHOLM 20160224
Silvana Imam  vinnner pris för årets artist på Grammisgalan på Cirkus i Stockholm. 
Foto Jonas Ekströmer / TT / kod 10030
STOCKHOLM 20160224 Silvana Imam vinnner pris för årets artist på Grammisgalan på Cirkus i Stockholm. Foto Jonas Ekströmer / TT / kod 10030
Alla vinnarna

Årets artist: Silvana Imam

Årets album: Amason: "Sky city"

Årets låt: Danny Saucedo: "Dör för dig"

Årets nykomling: Sabina Ddumba

Årets pop: Seinabo Sey

Årets hiphop/soul: Erik Lundin

Årets hårdrock/metall: Ghost

Årets rock: Deportees

Årets textförfattare: Erik Lundin

Årets kompositör: Peter Svensson

Årets musikvideo: Joanna Nordahl

Årets producent: NISJ

Årets jazz: Oddjobb

Årets klassiska: Kungliga filharmonikerna, Oramo, Zinman, Salonen.

Årets elektro/dans: HNNY

Årets barnalbum: Nina Persson: "What if..."

Årets dansband: Hasse Andersson

Årets folkmusik/visa: Anders Jormin, Lena Willemark och Karin Nakagawa.

Årets hederspris: Max Martin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!