"En bekräftelse på att jag vet vad jag sysslar med"

Fyra unga musiker får Linköpingsmusikernas stipendium. Under den årliga konserten i Equmenina kyrkan tilldelas de 8  000 kronor vardera.

Förra året tilldelades Märta Kammerling, Esmeralda Sjödahl, Johannes Grahn, Karin Alveling och Alvin ni Linköpingsmusikernas stipendium.

Förra året tilldelades Märta Kammerling, Esmeralda Sjödahl, Johannes Grahn, Karin Alveling och Alvin ni Linköpingsmusikernas stipendium.

Foto: Hanna Walfridsson

Musik2023-10-06 17:00

Sedan fem år tillbaka har Linköpingsmusikerna delat ut sammanlagt 125 000 kronor till unga musiker och i år höjdes summan från 5  000 till 8  000 kronor.  I samband med stipendieutdelningen under lördagen blir det konsert av Klarinoterna som består av klarinettisten Esmeralda Sjödahl, som tilldelades stipendiet förra året samt klarinettisten Jakob Rothman och basklarinettisten Lucas Moberg.

Den 16-årige pianisten Adam Nikku från Linköping är en av dem som tilldelas stipendiet. 

– Det är en stor ära som gör mig väldigt glad. Jag ser på det som en viktig milstolpe och en bekräftelse på att jag vet vad jag sysslar med. Med pengarna hade jag tänkt köpa mig ett trumset som jag haft ögonen på. Förutom piano spelar jag flera andra instrument, bland annat trummor, säger Adam Nikku.

Piano var det första instrumentet som han började spela när han var åtta år gammal.

– Jag tror jag fick mitt intresse av att min morfar hade ett piano hemma hos sig som jag fick ”spela” på.

Om hur det ser ut musicerandet i framtiden, svarar Adam Nikku mindre precist. 

– Jag kommer nog fortsätta spela livet ut men om det blir mitt yrke eller ej får vi helt enkelt se med tidens gång.

Stipendiet går att söka för unga musiker som bor i den västra delen av länet. I år är alla stipendiater från Linköping. De övriga stipendiaterna är 19-åriga klarinettisten Amelia Poksinska, 13-årige violinisten Erik Elofsson och 19-årige slagverkaren Svante Hedlund. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!