Bastrombonisten Elias får musikstipendium

Fyra unga musiker har nyligen tilldelats Linköpingsmusikernas musikstipendium på 5 000 kronor. En av dem är 18-åriga bastrombonspelaren Elias Hellman, som snart packar väskorna och flyttar till Göteborg, där han ska gå på musikhögskola.

18-årige Elias Hellman har blivit tilldelad Linköpingsmusikernas musikstipendium för sitt bastrombonspelande. Stipendiepengarna ska han spara till att köpa en ny bastrombon.

18-årige Elias Hellman har blivit tilldelad Linköpingsmusikernas musikstipendium för sitt bastrombonspelande. Stipendiepengarna ska han spara till att köpa en ny bastrombon.

Foto: Privat

Musik2021-09-08 12:00

Hur kändes det när du fick reda på att du fått stipendiet?

– Det kändes bra. Det är väldigt kul att få något för all den tid man lägger ner. Då känns det inte som att man gör något i onödan.

Vad ska du göra med pengarna?

– Spara till en ny trombon. Jag spelar ju bastrombon och det är lite dyrare än vanlig trombon. Den kommer nog att kosta runt 70 000 kronor så jag har en bit kvar, men det ska nog gå bra.

När började du spela bastrombon?

– Bastrombon har jag spelat i fyra år, men jag har spelat andra brassinstrument länge. Jag började spela kornett när jag var sex år, sen bytte jag till althorn, sen eufonium och nu bastrombon de senaste fyra åren. 

Hur kommer det sig att du fastnade för just bastrombon?

– Det var bara en slump egentligen. Jag fick låna en över sommaren och så kändes det bra. Det kändes bara rätt helt enkelt.

Vilken musik spelar du helst?

– Klassiskt. Ofta Gustav Mahler.

Har du någon musikalisk förebild?

– Nej, inte som jag kan komma på just nu. Eller jo förresten, James Markey. Jag har lyssnat mycket på honom på Spotify och Youtube och gillar hur han låter.

Hur ser du på din framtid inom musiken?

– Jag börjar på musikhögskolan i Göteborg i höst. Där kommer jag nog studera i sex år ungefär. Det ska bli kul! När jag är klar med utbildningen vill jag sitta i en symfoniorkester.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!