För 377 miljoner år sedan slog en meteor ned där sjöarna som bildar Siljansringen nu ligger och hela området fick en unik natur och geologi. För bara ett par år sedan upptäckte man exempelvis svampar av ett slag som inte setts någon annanstans i världen.
I slutet av 1800-talet fick två kvinnliga forskare, paleontologen Beata Gardelius och geologen Inga-Lisa Blomgren, uppdraget att utforska Siljansringen i samband med att ett gruvbolag ville exploatera trakten. De hittade fossiler och benrester av främmande arter och vartefter börjar de kartlägga den människolika “Homo aquatis”, intersexuella och egendomligt gränsöverskridande varelser som tycks leva i symbios med Siljansringens växter och djur.
Sju anonymt inlämnade koffertar till Ontologiska Museet i Stockholm avslöjade för bara några år sedan den bortglömda historien om Gardelius och Blomgren och deras världsomvälvande forskning, som helt skedde i skuggan av Andrés polarexpedition vid samma tid, men som var en betydligt större vetenskaplig bedrift.
– Det här är förstås en påhittad historia, men den är viktig i vår tid när politiska krafter hittar på förenklade och polariserande berättelser om hur fantastiskt allting var på 1950-talet, säger Pompe Hedengren som är konstnärlig ledare för utställningen “Aquanauts” som nu visa på Östergötlands museum.
Det började med att han som gammal konstsimmare satte upp föreställningen “Aquanauts” som slog stort 2018 när den spelades i Stockholms ström och sågs av 100 000 personer. Tillsammans med fotografen Sara Mac Key började han fundera på vad de varelser som förekommer i föreställningen egentligen är för några: Var kommer de ifrån? Hur lever och äter de? Hur förökar de sig?
Pompe Hedengren började skulptera, teckna och måla och hans far, författaren Olof Hedengren, skrev berättelsen “Aquanauts - Expeditionen till Siljansringen” som också finns som bok, medan Sara Mac Key fotade och filmade utställningens bildmaterial (som har en övertygade ålderdomlig närmast gravyrliknande karaktär). Dessutom har doftkreatören Karolina Stockhaus skapat ett antal dofter som ger oss en känsla för hur varelserna luktar, dessa finns också att köpa som parfymer (härliga “skogiga” dofter).
– När jag skapat mina varelser har jag varit mycket inspirerad av modeskaparen Alexander McQueen som hade ett väldigt intressant sätt att närma sig frågor kring genus och människans relation till miljön. Jag har också inspirerats av John Bauers bilder på tomtar och troll som ger en känsla av natursynen från tiden, säger Pompe Hedengren.
– Många som ser utställningen tror först att det de ser är sant och många har också blivit så berörda att de återvänt till den flera gånger. En del har också känt ett djupare band till mina varelser, fortsätter han.
Intresset för både föreställningen och utställningen har varit så stort att Pompe Hedengren nu jobbar vidare med en långfilm på temat. Inte bara utforskar berättelsen vår relation till naturen, utan också kvinnohistorien, Gardelius och Blomgren är pionjärer i en tid då kvinnor först börjat få möjligheten till universitetsstudier i Sverige.
– Människor är väldigt fascinerade av det ockulta och spirituella nu och jag tror det beror på att samhället har blivit så sekulärt, det finns ingen magi längre och vi behöver den i våra liv. Därför kan en sådan här berättelse om gemenskap, kärlek och frihet och alla människors rätt att få älska och leva som de vill vara viktig. Det är inte de här arterna som är “freaks”, utan det är vi människor som är det när vi dödar varandra och förstör vår planet. Homo aquatis är snarare förebilder som visar oss hur vi ska leva tillsammans, säger Pompe Hedengren.
Enligt Per Stålebro, projektledare på Östergötlands museum, har länsmuseet aldrig visat något liknande tidigare.
– Vårt uppdrag är att visa utställningar som ger korrekt kunskap om historia, men den här utställningen får oss i stället att tänka kring sådana frågor i en historia av “alternativa fakta” och så mycket falsk information. Det är en utställning som verkligen suger in och omsluter besökaren helt i sin värld på ett sätt som vi inte har visat här på museet tidigare, säger Per Stålebro.
“Aquanauts – Expeditionen” visas i Westmanhallen på Östergötlands museum från den 23 september till den 8 januari nästa år.