– Vi kommer under nästa vecka att sitta och planera och titta på hur vi kommer att göra. Dels vilka egna arrangemang vi har och dels vilka externa arrangemang vi har, säger Jessica Björk, vd för Motala Folkets Hus.
Björk betonar att externa arrangörer som hyr in sig hos dem måste följa Motala Folkets Hus regler.
– Det vi bestämmer är utifrån vad Folkhälsomyndigheten säger.
Jessica Björk tror också att besökarna tycker att det är bra med vaccinationsbevis.
– För då känner man en trygghet i det eftersom det här ändå är en så pass otäck sjukdom.
Hon framhåller att de från Motala Folkets Hus sida fortfarande uppmanar folk att inte besöka dem om man är sjuk eller har symptom.
Som arrangör ser hon också positivt på vaccinationsbevisen.
– Det som är lite synd är väl kanske att man kunde ha tagit det här beslutet redan när man släppte på restriktionerna, anser hon och säger att hon tror att det hade känts bra för många.
– Men nu får vi välkomna att det kommer i alla fall.
Bevisen innebär förstås lite merarbete för dem. Hon menar att det är sådant som de får hantera internt. Det kommer kanske att ta lite längre tid när man ska in i Teatersalongen men hon tror absolut att besökarna accepterar det.
Samlingslokalen Hällagården i Borensberg drivs av Borensbergs Byggnadsförening u.p.a. som både hyr ut lokalerna och ordnar egna arrangemang i dem. Ordförande Ronny Hadarzon säger att vaccinationsbevis är fullt ok för föreningen. 11 december är det en barnteaterföreställning i Hällagården och han svarar nekande på frågan om han tror att det kommer så många på den att gränsen för vaccinationsbevis överskrids. Men det är ändå en avvägning hur de ska göra vid det arrangemanget menar Ronny Hadarzon.
– Det är ju en allmän sammankomst, så vi får se hur vi gör. Vi måste ju bestämma oss innan.
De skulle ha haft en konsert med bandet "Prästen och hans vänner" nu i november och det brukar bli 110 personer i publiken när de spelar enligt Hadarzon.
Konserten kommer nu istället att äga rum i mars.
– Då kanske det har lättat, vi får se.
Det är många offentliga arrangemang på gång i Vadstena klosterkyrka och Magnus Svensson, kyrkoherde i Vadstena och Dals församlingar, säger att de måste göra ett val.
– Om man ska ha en begränsning på under 100 personer, typ 99, eller om man ska ha covidpassen.
Kyrkoherden säger att vaccinationspassen måste användas med legitimation så att inte någon använder en annan persons pass.
– Då är frågan: Får vi överhuvudtaget begära det? Sedan är det en ideologisk fråga: Kan vi göra det i kyrkan? Och sedan kan man fundera på, vilka värnar vi, de som har tagit sprutan och vill gå i kyrkan eller de som inte har tagit den och vill gå i kyrkan?
Magnus Svensson tror dock att det hela kommer att bli hanterbart. De inväntar nu ett besked från Linköpings stift som ska komma på måndagen. Avvaktan handlar enligt Svensson om att de vill göra samma sak som resten av stiftet.
Han frågar sig angående vaccinationsbevisen hur det ska bli för personer som lever i digitalt utanförskap.
– Vem ska hjälpa människor att se till att man får covidpass så att man kan gå i kyrkan om man inte har mobilt Bank-ID? Ska vi ha någon sorts digital diakoni där vi hjälper människor att skaffa sådana här pass på olika sätt?