Nu är den klar – boken om en egensinnig prinsessa

Efter två års intensivt arbete är den klar, boken om en ovanlig kvinna: Maria Pavlovna, Sveriges ryska prinsessa. ”En driftig tjej”, säger Motalaförfattaren Magnus Engberg.

Foto:

Motala2018-03-09 10:22

Magnus Engberg och Ari Laukkanen på Alatryck har kommit i mål. Våren 2016 drog Magnus i gång arbetet, i november samma år började Alatryck jobba med det grafiska.

Det skulle bli 150 sidor men blev i stort sett det dubbla och med många bilder. Ett tungt vägande verk på flera sätt.

”Maria – Sveriges ryska prinsessa” är titeln på detta praktverk – som dock ska läsas, från början till slut, påpekar författaren. Det är en vindlande, spännande berättelse om en mycket speciell kvinna.

Maria Pavlovna levde mellan 1890 och 1958 och var kusin till den siste tsaren. Genom resonemangsäktenskap med prins Wilhelm blev hon svensk prinsessa. För Marias ryska pengar byggdes det pampiga Oakhill på Djurgården i Stockholm, i dag Italiens ambassad men med inredningen kvar från Maria Pavlovnas tid.

– Man kan känna hennes närvarande frånvaro i det huset, säger Magnus Engberg.

Maria uppfyllde sin typiska prinsessroll men paret skildes och Maria, givetvis spionmisstänkt på grund av sin bakgrund, inledde ett äventyrligt liv. Hon återvände till Ryssland, var sjukvårdare under Första världskriget, flydde undan ryska revolutionen och blev något av världsmedborgare och renässansmänniska. Hon hamnade i Londons och Paris modevärld och arbetade med Coco Chanel, etablerade sig som journalist och fotograf i New York, reste i Europa och Asien som korrespondent. Hon slog sig en tid ner i Buenos Aires, där hon arbetade med parfymtillverkning och måleri.

– En av 1900-talets intressantaste kungligheter, säger Magnus Engberg.

– Fostrad att vara högreståndskvinna men så strong och självständig, social och egensinnig ensamvarg samtidigt. Vad är det som driver en människa? är en fråga som fick mig att börja forska i det här ödet.

Magnus Engbergs nya bok är en numera ovanlig produkt på bokmarknaden; långsamt skapad i nära kontakt med ett lokalt tryckeri och inte tillkommen för att främst bli en säljsuccé. Men Magnus Engberg och Ari Laukkanen har förhoppningar om nytryck inom ett år och kanske också översättningar, kanske till ryska, vilket skulle betyda en rejäl upplaga, med tanke på det växande intresset för landets historia bland ryssarna själva.

Kung Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur och Helge Ax:son Johnsons stiftelse har bidragit till produktionskostnaderna och nu ska boken ut till försäljning. De kungliga slotten har många besökare under sommaren, Solliden, Tullgarn, Sofiero bland andra och där ska boken finnas att köpa, vid sidan av alla de vanliga kanalerna.

På lördag, 10 mars, presenterar Magnus Engberg boken på biblioteket i Motala, 17 mars signerar han den i Akademibokhandeln i Motala, 22 mars blir det release på Oakhill, den italienska ambassaden på Djurgården. Folk från den ryska ambassaden är inbjudna.

Magnus Engberg

Författare, konstnär och kulturproducent i Motala som givit ut 14 böcker, senast före den nu aktuella kom ”Ur mörkret kommer pärlor av skönhet – en bok om Bettina Kjellin och Brunneby” (2016).

Har också medverkat i antologier, medarbetat i Kulturens Värld, skrivit radio- och tv-manus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!