Motalaskådespelerska till Folkets Hus

Vi har tidigare berättat om skådespelerskan Hanna Adolfsson från Motala. Nu kommer hon och kollegan Emma Krafft hit för att spela deras egenskrivna pjäs "Tysta i klassen"

Motalaskådespelerskan Hanna Adolfsson (till höger på bilden) kommer till Motala Folkets Hus tillsammans med kollegan Emma Krafft (till vänster) för att spela pjäsen "Tysta i klassen" som de har skrivit själva.

Motalaskådespelerskan Hanna Adolfsson (till höger på bilden) kommer till Motala Folkets Hus tillsammans med kollegan Emma Krafft (till vänster) för att spela pjäsen "Tysta i klassen" som de har skrivit själva.

Foto: Alice Engholm

Motala2019-03-18 20:00

Pjäsen spelas för årskurs 6-9 i Motala Folkets Hus den 25-27 mars. Enligt Sonja Ander Slootman, producent på kommunens kultur- och fritidskontor som håller i skolföreställningarna, kommer skådespelarna att prata med eleverna efteråt. Ander Slootman framhåller för övrigt samarbetet med vd:n för Motala Folkets Hus, Jessica Björk, som resulterat i att skolföreställningarna hålls där. Den 27 mars blir det där även en offentlig föreställning som enligt skådespelerskorna utgör finalen på deras turné med pjäsen. De tror att även allmänheten kan hitta någonting "roligt och bra" i den.

När det gäller känslorna inför att spela pjäsen i den gamla hemstaden Motala säger Hanna Adolfsson:

– Det känns lite läskigt faktiskt, men jätteroligt!

Vad är det då som gör det lite läskigt?

– Det är alltid lite läskigt att spela inför folk man känner. Men det ska bli kul i alla fall!

Hon var med i teatergruppen Gryningen här i Motala.

– Det gav mig massor.

Pjäsen "Tysta i klassen" beskrivs så här av kollegan Emma Krafft:

– Den handlar om att vara introvert. Man hamnar i sociala situationer och sedan behöver man vara ensam en stund för att samla kraft. Så det är utgångspunkten och så har vi skrivit olika scener som vi har gjort en föreställning av. Vi vill att man ska kunna känna igen sig.

De två kvinnorna träffades när de gick en teaterlinje på en folkhögskola. Tillvaron där innebar mycket socialt umgänge med andra studerande, förklarar Hanna Adolfsson.

– Då insåg jag och Emma att vi båda tyckte om att dra oss undan. Så det var lite så som vi hittade varandra som kompisar.

På kul började de att improvisera scener med varandra och insåg att de borde göra någonting av dem. De har till stor del baserat pjäsen på sina egna upplevelser.

Redan från början var målet att spela för främst högstadieelever, eftersom de vet hur jobbigt det kan vara under högstadietiden.

– Och det kan bli ännu jobbigare om man känner att man inte funkar som alla andra, säger Hanna Adolfsson.

Skolan främjar enligt deras åsikt ett extrovert beteende och de säger att man som introvert kan behöva mer tid på sig än vad skolan erbjuder. Därför anser de det viktigt att prata om de här frågorna så att alla får samma stöd och i pjäsen gör de det med en "väldig humor och en väldig ironisk ton" .

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!