Gnistan har alltid funnits där. Det ligger helt enkelt i Eleonor Frankemos natur att stå upp mot orättvisor. Desto större motstånd hon möter, desto starkare brinner eldsjälen. Nu går hennes engagemang att ta del av i SVT:s serie Eleonors Resa, där ett filmteam följt henne under drygt ett år.
– Det var ingen självklarhet att ställa upp. Min medverkan berör inte bara mig utan familj och släktingar till. Men det var en risk vi var villiga att ta, även med dagens högervindar och en utbredd antiziganism. Vår historia är så viktig att den måste tas upp i ljuset. Man försökte utrota oss, men vi finns kvar, berättar Eleonor.
Hon tillhör den nationella minoriteten romanofolket resande, som idag går under den generaliserande termen romer. Att ställa upp i TV är långt ifrån det första hon gjort för att lyfta den kultur hon lever med. Bland annat var Eleonor aktivt involverad i vitboken Den mörka och okända historien, som avslöjade statens folkmordsliknande övergrepp mot resande under 1900-talet.
– Som barn fick jag höra historier från släktingar som fått uppleva fruktansvärd förföljelse. Jag fick lära mig tidigt att vår kultur var något som endast fick utföras bakom stängda dörrar. Det har alltid varit något som jag vägrat göra. Jag är en ordningsam medborgare och tänker inte skämmas för att jag tillhör en viss folkgrupp. Romanofolket resande är människor, och av samma värde som alla andra.
Förutom Eleonor så förekommer andra resande i SVT-serien. Deras berättelser fokuserar främst på konsekvenser av vad de upplevt och fungerar som en kontrast till den kärlek, gemenskap och glädje som finns inom släkten. Något Eleonor ser stort värde i.
– Kombinationen av den hemska historien och en varm nutid är väldigt fin. Det finns mycket humor också, som man annars inte ofta får uppleva i program om resande.
Har du fått någon respons efter det att trailern visats?
– Jag har fått väldigt mycket positiv feedback, inte minst från den äldre generationen av resande. Sen finns det alltid personer som delar med sig av antiziganismen men det bemöter jag med tystnad.
Vad programmet kommer att leda till får tiden utvisa, men enligt Eleonor är det ett steg i rätt riktning. Inte minst för ungdomar inom gruppen, som försöker hitta sin identitet i ett samhälle där kunskapen om romanofolket resande är liten medan fördomarna är desto större.
– Jag hoppas verkligen att romanofolket resande ska kunna känna stolthet och trygghet en dag. Ingen ska behöva dölja sin identitet.