Miljonbelopp till Motalaprojekt

Motala kommuns El Sistema-verksamhet ska delta i ett treårigt metodutvecklingsprojekt som nu har tilldelats en stor summa pengar från Allmänna Arvsfonden.

Motala är en del av ett metodutvecklingsprojekt inom ramen för El Sistema. 

Bilden visar El Sistema-elever på Charlottenborgsskolan 2015.

Motala är en del av ett metodutvecklingsprojekt inom ramen för El Sistema. Bilden visar El Sistema-elever på Charlottenborgsskolan 2015.

Foto: Anders Rörby

Motala2019-04-16 05:00

Kommunen bedriver sedan 2014 musikundervisning enligt El Sistema-metoden. Kulturskolechef Christine Rishaug Hellman berättar varför man deltar i projektet inom ramarna för El Sistema:

– Vi blev kontaktade av en dam som jobbar på Göteborgs universitet och som tidigare har varit chef för stiftelsen El Sistema i hela Sverige. Hon tog kontakt med oss eftersom de visste att vi har en väldigt bra El Sistema-undervisning, även i förskolan. Vi har musikundervisning där Kulturskolan är på ett antal förskolor och Råssnäs- och Charlottenborgsskolan. Hon frågade om vi ville vara en del av det här projektet tillsammans med tre andra kommuner och Göteborgs universitet.

De tre andra kommunerna, som har liknande El Sistema-verksamheter som Motala, är enligt henne Göteborg, Örebro och Mölndal. Projektet, "Små barns skapande", har nu tilldelats 3 341 816 kr. Rishaug Hellman berättar att då Motala kommun var "väldigt aktiva" i att ta fram ansökan så blev man ägare av projektet.

– Så det är vi som ansvarar för projektet.

Hon berättar att det är ganska svårt att få pengar från Allmänna Arvsfonden

– Därför är vi väldigt, väldigt lyckliga. säger hon och avslöjar att pengarna täcker hela projektets budget.

Christine Rishaug Hellman uppger att projektet kommer att genomföras på förskolor i varje kommun, om än inte på exakt samma sätt. I Motala ska två El Sistema-rytmikpedagoger arbeta med det på en av förskolorna här enligt ett pressmeddelande. Samma pressmeddelande anger att de tillsammans med pedagoger och barn från Motalaförskolan kommer att arbeta fram ett metodmaterial i text och bild. Att på detta sätt dokumentera arbetssätten i projektet och dess resultat gör alla inblandade kommuner. På så sätt kan kommunerna "jämföra och lära av varandra" och bli bättre, menar Rishaug Hellman.

Dokumentationen kommer också att spridas till övriga förskolor i kommunerna samt till förskolor och Kulturskolor i andra kommuner, berättar Rishaug Hellman.

När det gäller varför det är viktigt att satsa på små barns skapande, vilket ju projektet handlar om, uppger Rishaug Hellman att "otroligt mycket forskning" säger att om man i tidiga åldrar använder musik som ett verktyg och som ett mål så kan man nå resultat på många olika områden.

– Det handlar om språkutveckling, social utveckling, hur man fungerar i en grupp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!