Marija är Motalabo sedan nästan ett år tillbaka, tack vare sin man som kommer härifrån. Själv är hon är uppvuxen i trakterna kring Lund, i en musikalisk familj med tre systrar.
– Mamma och pappa har alltid spelat och grunden har varit svensk folkmusik, säger Marija.
Själv började hon spela fiol som femåring och under uppväxtåren tillbringade familjen somrarna på olika folkmusikläger. Marija berättar hur hon tidigt inspirerades av internationella musiktraditioner genom att leva i en del av landet där det finns ett stor kulturellt utbud.
– Fiolen ledde mig till dansen och jag har alltid velat gå mot strömmen och skapa något som överraskar, säger hon.
Intresset för just orientalisk dans utvecklades under högstadietiden, en period i livet som Marija förklarar kan vara svår för många unga tjejer som inte sällan drabbas av sviktande självkänsla och osunda kroppsideal.
– Genom dansen jobbar man med sig själv och det går inte att dansa om man inte accepterar sig själv, säger hon.
Men det är inte bara musiken och rörelserna som inspirerar.
– Jag älskar mystiken och magin, har alltid tyckt om Aladdin och Tusen och en natt.
För tre år sedan startade Marija och väninnan Andrea Lindell Munga, Ana Imraadance & culture center. Väninnan som bor i Lund arbetar i huvudsak med uppdrag i Skåne men de har också gemensamma projekt i landet. Målet för Marija är att på sikt kunna jobba med dansen på heltid, genom olika verksamheter och med varierande målgrupper.
Närmast ska hon möta Motalatjejer i ett dansprojekt på Hallen. Genom dansen vet Marija att det går att stärka såväl självkänsla som integritet. Hon vill också försöka ta tillvara på de musikaliska traditioner unga kvinnor från andra länder besitter och implementera dem i sin utbildning. Men till kursen välkomnas alla tjejer, oavsett bakgrund.
– Jag vill få inspiration ifrån dem, poängterar Marija.
Om projektet faller väl ut, efter 12 mötestillfällen, hoppas hon på att kunna ta emot nya grupper. Ett mål är att även kunna ha en blandad grupp med killar och tjejer.
Marija har också flera års erfarenhet av att jobba med funktionshindrade människor och hon har sett hur dansen kan göra gott.
– Jag har haft kurser för många typer av funktionshindrade, men där är det också upp till assistenterna att våga vara med.
På sikt vill hon gärna hitta ett samarbete med kommunen där just funktionshindrade kan få ta del av dansen utifrån sina förutsättningar. Målgruppen, säger hon, är ofta inspirerande att arbeta med eftersom de många gånger spontant visar sin entusiasm.
– Man får så mycket tillbaka.
Fotnot: Redan på lördag eftermiddag, i samband med Nyårsvandringen, kan man se Marija Aurell dansa utanför Tullkammaren.
Se Marija dansa här nedanför: