Historieintresset har alltid funnits där. Cristofer Andersson är utbildad historie- och svensklärare för gymnasiet, så att han har skrivit en bok som utspelar sig långt tillbaka i tiden verkar ändå rimligt. Att boken handlar om just romarriket var inte lika självklart.
– Det började spåra ur när jag såg tv-serien ”Rome”. Jag blev helt frälst. Snart läste jag faktaböcker i mängder, berättar Cristofer Andersson.
De flesta har någon gång stött på namnet Caesar. Desto färre är det dock som känner till Cristofer Anderssons huvudperson.
– Marius kallas för Roms tredje grundare, ändå är han relativt okänd. Det var han som reformerade armén så att fattiga kunde göra karriär.
Läraren i Cristofer vill visserligen utbilda, men Marius liv är samtidigt tacksamt ur ett dramatiskt perspektiv.
– Han kom från ingenstans och blev konsul genom hårt arbete och en oerhörd vilja. Han lyckades på ett sätt som ingen före honom hade gjort. Intriger, våld, romantik och en ensamvarg som blev ledare över ett legendariskt land.
– Först och främst ska boken underhålla, det är en spänningsroman med fokus på hur Marius var som person.
Från idé till verklighet tog det sex år. Skrivprocessen kantades av promenader, pianomusik och stela leder efter timmar vid datorn. Hela tiden fanns också hans morfar där, som stöd och bollplank.
– Han korrekturläste alla utkast och har varit till enorm hjälp. Slutresultatet är lika mycket hans förtjänst som min, berättar Cristofer Andersson.
Bokens undertitel, ”Novus Homo” (ny människa), speglar även Cristofers personliga utveckling.
– Jag har lärt mig väldigt mycket om mig själv, inte minst om min förmåga att förmedla känslor. Skrivandet har varit en resa.
Men trots att boken är färdigskriven väntar en sista utmaning: att få den utgiven. Efter att ha blivit refuserad, om än med beröm, av flera förlag valde han att byta taktik.
– Jag fick höra att manuset var välskrivet och intressant, men att genren var för smal. Översatt betyder det att de inte ville ta en risk. Nytänkande kostar för mycket.
I stället startade han en Kickstarter-kampanj, vilket är en internetplattform som möjliggör finansiering genom förskottsbetalning från intresserade konsumenter.
– Det finns flera fördelar med Kickstarter. Dels behöver jag inte riskera hela min ekonomi, dels visar det om intresse finns.
Och intresset verkar finnas. Under första helgen fick Cristofer in över 20 000 kronor, nästan 50 procent av beloppet han behöver.
– Det är väldigt spännande och roligt. Men jag får spendera fyra timmar om dagen med att tacka folk, något jag gör med glädje. Dock var jag inte beredd på det enorma gensvaret.
I skrivande stund har nära 36 000 kronor samlats in, nås 45 000 före mitten av september blir Christofer Anderssons dröm verklighet.