Det är i år 200 år sedan Mary Shelleys roman "Frankenstein" kom ut. Detta uppmärksammar Motala bibliotek med ett besök av berättaren Mats Rehnman.
Han anser att Shelley i sin roman om en vetenskapsman som ger liv åt en varelse tar upp frågor som är aktuella än idag.
– Vad får det för betydelse om vetenskapen går så här långt? Vi lever ju i en tid nu när vi verkligen ser konsekvenserna av vetenskapens aktiviteter. Jag menar vi ser klimatförändringarna, men vi ser också det här med artificiell intelligens som växer fram nu. Så det är en otroligt modern berättelse och det gör den intressant för mig att berätta,förklarar Mats Rehnman.
Rehnman turnerar just nu i Mellansverige och han har själv gjort bearbetningen av berättelsen från roman till föreställning.
När han berättar använder han sig inte av någon rekvisita.
– Jag har i regel bara en stol. I övrigt så är det mitt berättande, min gestik, min kropp och en förmåga jag har att väcka inre bilder hos lyssnarna.
Målgruppen för föreställningen "Frankenstein" är unga och vuxna. När det gäller det kommande besöket på Motala bibliotek hoppas Rehnman bland annat:
– Att det kommer en publik som är sugna på att höra berättelser. Kanske också att de ska kunna se hur den här gamla berättelsen pekar rakt in i vår tid, rakt in i frågor som vi måste brottas med.