Motalaläraren om sitt händelserika liv

Dieter Müller har och har haft ett händelserikt liv i matens tecken, bland annat som lärare.

Dieter Müller är känd som programansvarig och lärare i Motala. Han har och har haft ett händelserikt liv.

Dieter Müller är känd som programansvarig och lärare i Motala. Han har och har haft ett händelserikt liv.

Foto: Victor Berlin

Motala2020-08-22 09:59

Müller är känd som programansvarig och lärare på dåvarande hotell- och restaurangprogrammet på Carlsund Utbildningscentrum i Motala. Numera är han pensionär och när han får frågan om vad som hittills har varit höjdpunkter i livet ger han uttryck för en positiv livssyn:

– Livet är ju egentligen bara höjdpunkter!

En särskilt viktig händelse för Dieter Müller var när han och hans familj flyttade från Öst- till Västtyskland. Något som också var väldigt viktigt var förstås när Müller träffade sin hustru och när de fick barn.

Han är som sagt förknippad med tiden som lärare på Carlsund, en bra tid tycker han. Enligt egen utsago var han där från 1993 till 2010 och den tiden har givetvis gett upphov till många minnen. Han berättar att han själv var med om att se till att hotell- och restaurangprogrammet blev verklighet.

När Dieter Müller ser tillbaka på lärarkarriären nämner han också den uppskattning han som lärare fick av eleverna, en uppskattning han känner var något utöver det vanliga.

Müller säger även att eleverna var tävlingsinriktade.

– Och riktigt, riktigt bra! 

Själv blev han filosofie magister i yrkespedagogik, något han också ser som en höjdpunkt i sitt liv. Han är ju dock i grunden kock, ett yrkesval han säger att han inte har ångrat en enda dag i livet. 

Dieter Müller berättar att han i 11 år arbetade som köks- och restaurangchef i Folkets Park i Motala. Müller har även ansvarat för samtliga restauranger på Konsert & Kongress i Linköping. Dessa anställningar ser han som ytterligare två av sitt livs höjdpunkter.

Han säger att det inte blir någon matlagning för honom nu. För tre år sedan flyttade han från villa till lägenhet eftersom han blev sjuk. 

– Nu blir det inga stora kalas. Och sedan corona kom är det ännu sämre med det.

Matintresset har han dock kvar.

– Jajamensan! Jag diskuterade mat för några veckor sedan med Andreas Askling, en av de duktiga och största köksmästare vi har i Sverige. Det är en av mina tidigare elever.

Nu har Dieter satt sina minnen på pränt.

– Jag hade ingen tanke på att skriva om mitt liv men blev uppmanad till att göra det av ett flertal personer. De sa att jag skulle skriva det här för att barn, barnbarn och deras eventuella barn ska ha det som minne av mig.

Boken "Mitt liv och leverne - En bekännelse från en kockslusk" är hans första och handlar enligt honom om hans yrkesliv. Den är tryckt i en liten upplaga och utdelad till nära och kära.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!