Coacher peppar unga att läsa

Svenska barn och ungdomar läser allt sämre. De senaste tio åren har läsförmågan hos svenska tioåringar försämrats markant. I Motala vill projektet "Motala läser idrott" nå ut till unga via deras idrott. – Även barn som inte är speciellt intresserade av att läsa, läser gärna om sin sport, säger läscoachen Isa Olsson.

Engagerade. Ida Olsson och Sebastian Svanland turnerar i sommar runt på olika idrottsläger för att göra unga nyfikna på 
läsning.

Engagerade. Ida Olsson och Sebastian Svanland turnerar i sommar runt på olika idrottsläger för att göra unga nyfikna på läsning.

Foto: Mikael Svensson

MOTALA2015-07-15 13:35

Den här veckan är det ridläger på Solsätter i Motala. Inne i stallet är det lugnt, hästarna är i hagen och just nu lär sig deltagarna att känna igen olika betsel. En bil kommer körandes och parkerar utanför. Sebastian Svanland, 18 år, kliver ut. I sommar jobbar han som läscoach för projektet "Motala läser idrott".

– Vi åker runt till olika sportläger med tio till tolv utvalda böcker. Vi har en stunds bokprat och lite högläsning, sen får klubbarna böckerna så att deras deltagare kan låna dem, säger Sebastian.

I kassen han har med sig i dag finns det förutom populära böcker bland unga just nu, även böcker som handlar om hästar och ridning. Läscoachen Isa Olsson tycker det är ett jättebra sätt att få unga intresserade av läsning.

– Innehållet i våra bokpåsar förändras efter vilket sorts läger vi besöker. Att locka unga att läsa om sin sport, att fånga dem med hjälp av sporten, är väldigt smart. Att vi läscoacher är unga är också viktigt, många yngre jag träffat tycker det är fånigt att läsa men när jag som är ung pratar med dem om läsning, tycker de det är lite coolare, berättar Isa.

Men varför är det så viktigt att få unga till att läsa? Lillemor Engholm Guy, projektledare Motala Läser Idrott, menar att mycket handlar om ordförståelse.

– Det är jätteviktigt att ha ett rikt ordförråd så att man kan ta del av vad som står i tidningar eller brev från myndigheter. Många barn läser text på sociala medier och webben, men det räcker inte. En text bör bestå av mellan 50 000 till 70 000 ord för att utmana läsaren, förklarar hon.

Ett samhälle kan också påverkas negativt av att man inte längre tar del av den kunskap som finns nedskriven av tidigare tänkare.

– Om läsningen sjunker riskerar det att göra samhället kulturellt och andligt fattigare. Läsning handlar om att få ta del av vad andra tänkt och tyckt, säger Lillemor.

När Sebastian häller ut böckerna på bordet stiger ljudnivån i stallets lilla klubbrum. Många känner igen Millan-boken på bordet vilken ingår i en serie om en ung tjej och hennes hästar.

– Just hästtjejer är ganska duktiga på att läsa, de är ofta väldigt engagerade i sin sport, säger Isa.

Motala läser idrott

Motala Läser är ett projekt som drivs av Motala bibliotek för alla i Motala kommun.

Syftet är att öka intresset för läsning.

Böckerna har valts ut av fyra skolbibliotekarier.

Projektet avslutas i höst för att utvärderas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!