Musikalen – ett minne för livet

Tillsammans med Östgötamusiken och Kulturskolan förenas Mjölbyelever i ett unikt musikalprojekt – vi var med under en av de sista repetitionerna inför premiären.

Tillsammans. Elever, assistenter, lärare och musiker har alla viktiga roller att spela i föreställningen. Samarbetet mellan Kulturskolan, Egeby grundsärskola, Dacke gymnasiesärskola och Östgöta Brasskvintett är det första i sitt slag i Mjölby.

Tillsammans. Elever, assistenter, lärare och musiker har alla viktiga roller att spela i föreställningen. Samarbetet mellan Kulturskolan, Egeby grundsärskola, Dacke gymnasiesärskola och Östgöta Brasskvintett är det första i sitt slag i Mjölby.

Foto: Fredrik Nygren

Mjölby2017-11-03 04:15

De 24 eleverna på scenen får alla chansen att stå i rampljuset under föreställningen. Utan pauser avverkas dansnummer, solosånger och koreografi under repetitionen – ackompanjerade av brasskvintetten längst bak. Scenbygge, ljus och ljud, inget har lämnats åt slumpen.

– Jag hade fått nys om det här projektet tidigare. När vi fick erbjudandet att vara med sade jag ja direkt, säger Mia Dahl, projektledare och lärare på Kulturskolan.

”En dag på lägerskolan”, som showen heter, är skriven av Östgötamusikens Mikael Wittwång och på scenen spelar han trumpet i Östgöta Brasskvintett. De har precis gett en konsert i Kisa, tillsammans med barn från en särskola och en träningsskola i den kommunen.

– Det ger så mycket att hålla på med det här, åt båda håll. Varje projekt är unikt i sig. Det beror på vilka lärare och elever som man jobbar med. Men målet är alltid att få spela, sjunga och utvecklas ihop, säger han.

Det är ingen slump att det låter bra. Förberedelserna har pågått under lång tid. Inte bara på repetitioner som detta, utan på lektioner på Kulturskolan, Egeby grundsärskola och Dacke gymnasiesärskola. Det är där ensemblens medlemmar har hämtats ifrån.

– Vi har hållit på i ett halvår. De har gjort rekvisita inom den estetiska verksamheten på de olika skolorna och under svensklektionerna har de kunnat skriva om sina repliker. Vi har haft ett helhetstänk, säger Mia Dahl.

Samarbetet är unikt. Under de åtta år som Mia Dahl har jobbat med många av eleverna har ingenting i denna skala genomförts i Mjölby. Det är en resa som man har gjort tillsammans, understryker hon.

– Det är så mycket träning i det här. Jag vet inte riktigt hur jag ska kunna sammanfatta allt. Det är social träning, estetisk träning... att få komma till en ny miljö och stå på scenen med riktiga musiker, det är stort.

Efter avslutningsnumret syns ett kollektivt lyckorus på scenen. Ensemblen applåderar och tackar oss i publiken, och varandra.

– Musik kan trigga i gång så mycket känslor. En sång kan man ha med sig hela livet, säger Mikael Wittwång.

På tisdag den 14 november klockan 18 har alla chansen att se föreställningen helt gratis på Mjölby kulturscen och på förmiddagen samma dag är det skolföreställning klockan 10.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!