Ingen kris för blåsmusik i Mjölby

För en vecka sedan larmade en rad höga musikprofiler i ett upprop till regeringen att det krävs nationell samordning för att rädda blåsmusiken. Då har vi ett tips: titta på Mjölby!

Mjölby har med tiden växt till Sveriges blåsmusikhuvudstad. Nationaldagsparaden med Mjölby ungdomsmusikkår är ett givet framträdande.

Mjölby har med tiden växt till Sveriges blåsmusikhuvudstad. Nationaldagsparaden med Mjölby ungdomsmusikkår är ett givet framträdande.

Foto: Sune Johansson

Mjölby2021-03-01 16:00

En undersökning har visat att återväxten för blåsmusiker i Sverige är mycket dålig. Orkestrar kan rent av tvingas lägga ned. 

I Mjölby ungdomsmusikkår är läget ett annat. Där finns över 90 aktiva orkestermedlemmar just nu.

– Vi är nog ett unikt exempel, säger Andreas Niskala, dirigent i Mjölby ungdomsmusikkår. I Mjölby finns en stark blåsorkestertradition. Mjölby har dessutom stadsmusikkåren och flera storband, både för unga och vuxna. 

Nyckeln till framgång är att orkestermedlemmarna rekryteras i samarbete med kulturskolan. Orkestern syns ofta, fyra stora sittande konserter genomförs i Mjölby varje år, det är också spelningar på skolavslutningar och på nationaldagen. Normala år gör man dessutom utlandsresor till festivaler och deltar i tävlingar. Orkestern syns även på Youtube och på Facebook.

– Vi har hållningen att alla är välkomna, säger Andreas Niskala. Det sociala kittet är starkt, så om man vill vara med ska man delta i träning på fredagarna och göra sitt bästa. 

– Men börjar man tappa i unga åldrar dröjer det innan det märks på musikhögskolan, säger Andreas Niskala. Det vill till att man börjar i tid och håller i så att spelglädjen finns kvar.

Kommunalrådet Cecilia Burenby har själv ett förflutet på baryton i orkestern.

– Det är ett minne för hela livet. Stämningen, vännerna, allt man fick med sig. När vi frågade om Mjölbys själ för några år sedan fanns blåsmusiken där, något som representerar kommunen. 

Karta: Mjölby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!