Vem ska jobba i industrin i morgon?

Bristen på arbetskraft är en ständigt aktuell fråga när Östergötlands företag och skolfolk samlas till Industridag, den fjärde i ordningen.

Här är fjärdeklassare från Lagmansskolan som har hur mycket fantastiska idéer som helst för framtidens truckar.

Här är fjärdeklassare från Lagmansskolan som har hur mycket fantastiska idéer som helst för framtidens truckar.

Foto: Susanne Hasselqvist

Mjölby kommun2019-10-08 19:00

Årets tema är "Hållbart arbetsliv" och industridagen hålls i Mjölby.

– Den perfekta staden för ett sånt evenemang, säger kommunalrådet Cecilia Burenby (S) belåtet, för Mjölbys industriliv är fantastiskt. 

Industriföretagen är viktiga i Östergötland. Fler är sysselsatta i industrin här än i andra län,  säger landshövding Carl Fredrik Graf.

– Och alla företag jag träffar pratar om kompetensförsörjning. Det måste vi tala om idag.

Ett syfte med Industridagen är att hitta sätt att inspirera ungdomar att välja tekniska lösningar och yrken. Fjärdeklassare från Lagmansskolan presenterar framtidens truck som de har fått i uppdrag att skapa av Toyota Material Handling och med stöd av Framtidsfrön. Ulrika Sultan, forskare vid Linköpings universitet, förklarar att det är ungefär i årskurs fem som teknikintresset börjar minska, särskilt hos tjejer. I nionde klass har teknikintresset svalnat. Alltför få väljer tekniska utbildningar.

– Vi behöver fler unga som utbildar sig inom teknik, säger hon.

Kompetensbrist är ännu inget stort problem på Danagård i Ödeshög. Det är en av landets största grafiska producenter, nyss utbyggt med 1 000 kvadrat och med en omsättning på 160 miljoner och 75 anställda. 

Dit går en av de bussresor som Industridagen erbjuder till olika företag i området.

– Vi har liten personalomsättning, säger vd Peter Hjelm. Men grafiska utbildningar saknas i landet. Kompetensbrist blir ett framtida problem.

Karta: Mjölby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!