En penis är en penis...

En pikant historia från 2005 blev plötsligt mest klickad på en nyhetssajt, berättar Björn Lövenlid i veckans mediekrönika.

Foto:

Mediekrönikan2014-10-21 06:19
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi journalister är vana vid att i alla lägen intressera oss för sådant som är aktuellt. Vad snackas det om just nu? Vad är det senaste? Publicera direkt! Skynda, skynda.

Hittills har debatten om digital journalistik också handlat väldigt mycket om snabbheten, om att det blir allt viktigare att publicera färska uppgifter så fort som möjligt. Modifiera eller korrigera dem kan man ju alltid göra i efterhand, eller ännu hellre i realtid. Att vara digital handlar om att vara här och nu. Om en halvtimme kan det ju vara för sent.

Nyhet från 2005

Det paradoxala är dock att samtidigt som internet har gjort journalistiken sekundsnabb, hetsig och omedelbar, så har också tidsaspekten satts helt ur spel.

I veckan seglade en artikel plötsligt upp som en av de mest lästa på Gefle Dagblads webbplats, GD.se. Den handlade om en man som stoppade in sin penis i ett brevinkast. Att en sådan nyhet blir populär är inte så konstigt men det riktigt intressanta var faktiskt varken själva penisen eller vad mannen i fråga gjorde med den. Det intressanta var att nyheten var från 2005.

Blomflugor

En lärdom man kan dra av detta är att ett modernt mediehus inte bara kan stirra sig blint på sådant som är rykande aktuellt just nu. Driver man en nyhetssajt så skapar man också ett ständigt växande arkiv och ju större det arkivet blir desto mer bäddar man för framtida framgångar.

Om tio år är det förmodligen få som kommer att googla efter deltagare i 2014 års säsong av Paradise Hotel. Däremot kommer garanterat lika många som i dag att söka efter svaren på de eviga frågorna: Hur kan man tjäna lätta pengar? Vad är meningen med livet? Hur blir man av med blomflugor?

Tanken svindlar

Den webbsajt som ger de populäraste, bästa eller mest användbara svaren på sådana frågor kan också räkna med att ha en stabil läsekrets i många år framöver.

När jag själv letar efter information på nätet hamnar jag ofta framför texter som skrevs år 2002 eller 1999. Föreställ er då hur webben ser ut om 100 år, om den finns kvar.

Tänk dig att du letar efter svaret på frågan om meningen med livet och plötsligt läser något som skrevs för 86 år sedan, i en annan tid, i en annan värld. Tanken svindlar.

Hälsa från mig

Vem vet? Kanske sitter det rent av någon där år 2105 och råkar trilla över en nyhet om en man som stoppade sin penis i ett brevinkast i Gävle 2005?

Eller ännu hellre: kanske sitter det någon där år 2114 och läser en mediekrönika av en sedan länge död skribent om en nyhet om en man som stoppade sin penis i ett brevinkast?

Kanske är den läsaren du?

I så fall: Kul att du hittade hit. Hälsa framtiden från mig!

Björn Lövenlid är reporter och webutvecklare på Uppsala Nya Tidning och skriver mediekrönika en gång i månaden.