Det uppkopplade livet har bara börjat

Styra tvättmaskinen med mobilen och sätta igång den från jobbet? Inte så knasigt som det låter, skriver Anna Lindberg i veckans mediekrönika.

Foto: Ola Axman

Mediekrönikan2014-09-07 06:06
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I somras pajade vår tvättmaskin. Efter femton års troget tvättande gav den till slut upp och det var helt enkelt dags att köpa en ny. I butiken fick vi en demonstration av värstingmaskinen, ett monster till tvättmaskin som såg mer ut som ett rymdskepp. Den kunde göra allt man någonsin kan lista ut att en tvättmaskin ska kunna göra. Och det coolaste: den var uppkopplad. ”Så att du kan styra den från din mobil och köra igång tvätten på jobbet”, sa säljaren.

Nu köpte vi inget monster, utan en mer normal maskin. Jag och maken skämtade om det där med den uppkopplade tvättmaskinen. Vad i hela friden ska man kunna sätta på maskinen på jobbet för?

Men marknaden för uppkopplade prylar, ”internet of things”, som det ibland kallas, spås växa exponentiellt och inom tre år vara större än hela den totala marknaden i dag för datorer, mobiltelefoner och surfplattor. En marknad som kommer att omsätta många miljarder när vi vill koppla upp våra hem, våra kläder, våra bilar – hela våra liv.

En som lever ett uppkopplat liv heter Chris Dancy, han är också känd som den mest uppkopplade människan i världen. Han har på sig mängder med pinaler som registrerar allt han gör: hur han sover, vad han äter, vem han träffar, vad han har på sig, hur han rör sig. Att läsa om honom är som att läsa en science fiction-novell. Han berättar till exempel att när han har ett möte med någon, så kan han gå tillbaka i sina datamängder och se hur personen ifråga fick honom att känna sist de träffades.

Eller så säger hans telefon ifrån när hans röstnivå når över 50 decibel så att han lugnar ner sig.

Hans uppkopplade hem spelar lugnande musik om hjärtfrekvensen blir för hög. Luftfuktigheten i sovrummet regleras automatiskt beroende på hur han sover. Han säger att det uppkopplade livet har lett till ny självinsikt, självkontroll och livskvalitet.

Chris Dancy menar att han är precis som du och jag, bara några år i förväg. Det är fascinerande – och frånstötande. För vad gör den här utvecklingen med integriteten? Hur påverkas relationer, arbetsmarknad och samhälle? Vad händer med intuition och känsla när det vi gör och är kan reduceras till snygg interaktiv grafik?

Samtidigt vill man ju se vad som händer, på gott och ont. Och hur den här utvecklingen kommer att påverka vår konsumtion av information, nyheter och underhållning går knappt ens att föreställa sig. Men förr än man anar kanske man sitter där och sätter på tvättmaskinen på jobbet.