Var vaksam mot teknikhysterin

Läsplattan blev inte den revolution många trodde. I stället blev den en favorit främst hos barn och äldre.

Foto: Jessica Gow / TT

Mediekrönika2016-06-04 10:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När en ny teknisk uppfinning lanseras brukar många reagera med en överdriven entusiasm som gränsar till hysteri. Det brukar talas om revolution och om hur allt ställs på ända.

Sedan kommer baksmällan. Desillusionerat tvingas de flesta inse att den där nymodigheten som skulle förändra våra liv i grunden i själva verket ”bara” blev ännu en vardagspryl bland andra.

Minns ni när läsplattan var ny? Flera mediehus lade stora resurser på att skapa de snyggaste, mest lättanvända och attraktiva läsupplevelserna för plattor, och de flesta lyckades med detta, men någon revolution blev det knappast.

I stället växte skärmarna på de smarta telefonerna och eftersom de flesta av oss lämnar läsplattan hemma men tar med oss mobilen överallt, så var det också mobilen som blev vårt förstahandsval.

I min familj hände också något som jag tror att många småbarnsföräldrar kan känna igen sig i. Utan att det egentligen var meningen så blev den iPad som jag köpte för dyra pengar till mig själv en gång i tiden mer och mer barnens iPad, utan att jag egentligen saknade den särskilt mycket.

Nu får barnen gärna sitta där med min gamla surfplatta i knäet och spela spel eller öppna Barnkanalens app, bara jag får ha min egen mobil i fred så att jag kan läsa nyheter i den när jag vill.

En surfplatta är inte tänkt att vara en barnleksak i första hand. Den är alldeles för dyr och ömtålig för det. Ändå har den i praktiken blivit det för många, inte bara för de fina barnapparnas skull, utan därför att de vuxna klamrar sig fast vid sina mobiler i stället.

När jag ser mig omkring i min omgivning så verkar läsplattan på bara några år ha gått från att ha varit det hetaste bland teknikintresserade i 30-årsåldern till att i stället bli barnens och de äldres favorit. Bland 70-plussare finns det fortfarande en del som inte vågar eller kan hantera en vanlig dator. Dessa har däremot haft ovanligt lätt för att förälska sig i den smidiga ”paddan”.

Läsplattan har nått mognadsfasen i utvecklingen. Det blev inte något platt fall för plattan, men den innebar heller aldrig det genomgripande paradigmskifte som så många förutspått.

Det vi kan lära oss av detta är förstås att nästa stora grej med största sannolikhet inte blir så stor som vi först tror. Den blir bara halvstor, som det mesta annat här i livet.

Medier