Kommer ni ihåg när det på fullt allvar hävdades att kvinnor inte är roliga? Påståendet lades fram i sin fulla, pseudovetenskapliga prakt i det amerikanska magasinet Vanity Fair 2007. Artikelförfattarens teori landade i att eftersom barnafödande är en så allvarlig uppgift kan kvinnor inte vara riktigt roliga. Aspekter som inte togs upp i artikeln var mäns och kvinnors uppfostran och samhällets skiftande förväntningar på dem.
Ändå fick texten så stort genomslag att kvinnliga komiker än idag måste förhålla sig till den. Komiska geniet Tina Fey, som vid tiden var inne på sin andra säsong som producent, manusförfattare och huvudrollsinnehavare i egna tv-serien "30 Rock" får fortfarande prata om kvinnor i förhållande till humor när hon intervjuas.
Debaclet dyker upp i mina tankar efter ännu ett avsnitt av den ljuvliga komediserien "Veep", vars femte säsong just nu visas på HBO. "Veep" är en svordomsnedlusad, förfärande iscensättning av hur ett presidentämbete kan förvaltas, med en lysande Julia Louis-Dreyfus i rollen som USA:s mäktigaste. Och den är bara en av de många sitcoms jag skrattat åt det senaste året där kvinnor har huvudrollen, producerar eller skriver manus. Andra är "New Girl" med Zoey Deschanel, "Big Bang Theory" – där hälften av huvudrollerna görs av kvinnor, "The Mindy Project", med och av Mindy Kaling, som för övrigt skrev manus till och spelade i amerikanska "The Office", när den där Vanity Fair-artikeln såg dagens ljus.
Från "The Office" kommer också Ellie Kemper, som spelar huvudrollen i "The Unbreakable Kimmy Schmidt", vars andra säsong kommit på Netflix under våren. Serien om den ständigt positiva Kimmy Schmidt, är skriven och producerad av tidigare nämnda Tina Fey, som dessutom gästspelar i båda säsongerna.
I takt med att könsstereotypa samhällsmönster ifrågasätts tar fler och fler kvinnor plats också som komiker. Och när det finns förebilder kommer efterföljare. Ibland krävs det också att kvinnor öppnar dörren för andra kvinnor, såsom Fey gjort för Kemper.
Frågan om huruvida kvinnor kan vara roliga borde vara förpassad till, om inte forntiden så åtminstone 2007, men den lever och frodas på exempelvis fråga-svar-sajten Quora, där folk söker vetenskapliga förklaringar till varför "män är roligare än kvinnor".
Ellie Kemper skrev för övrigt en parodi på Vanity Fair-artikeln i tidningen GQ för tre år sedan, med titeln "Kan män vara roliga?". Men när jag söker efter den på nätet med frasen "Why aren’t men funny" ger Google ett motförslag: menade du "why aren’t women funny?".