Stor konstsatsning på Löfstad

En fem ton tung skulptur av ett öga i granit möter besökarna på Löfstad slott. I sommar handlar det om seendet när slottet får en skulpturpark där samtidskonst möter kulturhistoria och slottsparkens grönska.

Ian Newbury ställer i sitt verk "Migranterna" med småländska flyttblock frågor om invandring och hur lång tid som krävs för att bli hemmahörande?

Ian Newbury ställer i sitt verk "Migranterna" med småländska flyttblock frågor om invandring och hur lång tid som krävs för att bli hemmahörande?

Foto: Sara Segraeus

Löfstad slott2019-05-28 19:30

På borggården möts besökarna av den mäktiga "Vindöga" och "Door X" i diabas lika djupsvart som slottets tak. Slottsmiljön är sig inte lik när sammanlagt 28 verk av 18 konstnärer visas vid slottet.

– Tanken är att man direkt ska mötas av något spektakulärt som väcker ett intresse, säger Per Stålebro, verksamhetsansvarig på Löfstad slott.

Bakgrunden till skulpturparken är en förfrågan om utställning från Skulptörförbundet som kom i slutet av 2017. På Östergötlands museum, som driver slottet, var man inte sen att haka på.

– Vi såg framför oss en utställning som är unik i sitt slag i Östergötland, där samtidskonst ställs ut i en historisk miljö, säger Per Stålebro.

– Nu när allt är på plats inser vi att det var helt rätt. Med skulpturerna lyfts parken fram på ett nytt sätt. Parken är också så tacksam då den skapar olika avdelningar och rum för konsten.

En jury har valt ut skulpturerna bland ansökningar från 58 konstnärer med närmare 300 verk. I bedömningen utgick juryn ifrån platser som man sett ut. En av de utvalda konstnärerna är Magnus Ringborg som är representerad med två skulpturgrupper. På slottets västra sida blickar hans "Beskyddare" ut över den engelska parken.

– Vi ser det lite som att den beskyddar parken, men man kan också se en koppling till slottets sista ägare Emilie Piper som var en beskyddare av svenskt kulturarv och donerade slottet till museet för att vi skulle kunna visa upp den här biten av svensk historia, säger Per Stålebro.

Skulpturen i svart granit är tillverkad i Indien, men inspirationen är hämtad från egyptisk konst. Den föreställer en häst som omsluter en katt i sin famn. Sockeln är spegelbeklädd för att ge skulpturen ett intryck av att sväva.

– Det ska ju vara ett magiskt objekt. En sittande häst i yogaställning är ju något man inte har sett förut. Det ville jag understryka med spegelverkan, säger Magnus Ringborg.

– För att få skillnader i det taktila har jag jobbat både med grovhuggen och polerad yta. Det är meningen att man ska få känna på den och kanske klättra upp på den, fortsätter han.

Magnus Ringborg är en av de skulptörer från Skulptörförbundets utställningsgrupp som föreslog en skulpturparken. Han är mycket nöjd med resultatet.

– Det är fantastiskt! Jag blir så glad över att gå runt här. Skulptur förvandlas alltid när den flyttas och får här samspela med intensiv grönska, höga träd och historisk miljö, säger han.

– Juryn har gjort ett väldigt fint jobb i att hitta bredden på uttryck, olika material och olika sätt att gestalta verkligheten. Det ger en fin bild av svensk skulptur i dag.

Utställningen har vernissage på lördag, den 1 juni, kl 12. Den pågår till den 31 augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!