Ljudpromenad i Ryd både hör- och sevärd

Hörrup. Ljudpromenad av barn i Ryd, Linköping (Förskolorna Kakburken, Paletten, Junibacken, Ellen Key)

Femåringarna Sandro Basil Rabal och Kristel Aziz är två av de barn som hörs i duschen. Sandro säger ”vilka fina muskler du har” och Kristels komplimang låter ”du är världens bästa kompis”. Foto: Peter jigerström

Femåringarna Sandro Basil Rabal och Kristel Aziz är två av de barn som hörs i duschen. Sandro säger ”vilka fina muskler du har” och Kristels komplimang låter ”du är världens bästa kompis”. Foto: Peter jigerström

Foto:

Ljudkonst2011-05-25 15:12

Förskolan Kakburken i Ryd arbetar med lyssnandets pedagogik, i dubbel bemärkelse. Man lyssnar på barnen och är uppmärksamma på deras idéer, men man har även utvecklat ett stort projekt kring ljud som fenomen och uttryck.

Ljudmediet är lite eftersatt. Men detta börjar förändras. Sedan ett par decennier finns en växande rörelse kring det man kallar soundscapes och en ökad medvetenhet om vad ljud är och gör.

Det hörs inom arkitektur och på offentliga platser. Det märks i formgivandet av föremål. Det hörs även i konstnärliga kretsar där man börjat utveckla ljudkonst.

Nio stationer

Intressant att dessa trender kan skönjas även i Kakburkens projekt. De samverkar mellan sociala, platsspecifika och konstnärliga arbetssätt. Och idéerna kring ljudprojektet är Kakburkens egna(!) Sedan har de låtit dem spridas vidare ut i Ryd till andra förskolor som också är med och låter.

I helgen invigdes av ljudpromenaden "Hörrup" i området. Förutom en anmodan att lyssna, antyds i namnet också att ljuden kommer uppifrån. Träd och lyktstolpar har fått utgöra angöringsplatser. Vid nio olika stationer blev man delaktig i olika teman och händelser.

Nu har "Hörrup" inte begränsat sig till enbart ljud utan det fanns även många visuella inslag. I förskolan Palettens station med Pippibacken, vimlade det av fantasifulla föremål och figurer i träden.

Upptäckarglädje

I stationen med fågelljud inne i Ryds centrum syntes även fåglarna som i en minidjungel. Att ljuden på detta sätt fått växa ut och bilda små rumsliga konstinstallationer, förstärker upplevelsen och leder fantasin vidare.

Musikern Rikard Daun har fungerat som konstnärligt rådgivande och tekniskt samordnande. Råmaterial har spelats in av förskollärarna, sedan har han redigerat och mixat till olika ljudslingor.

Ljuden är mest barnens egna; ofta röster och spontana tankar. Stationen Grannholkar visade det. Där har fåglarnas sociala liv och samvaro utforskats med spontana små dialoger och röstscener, ett unikt fågelholkskvarter växte fram.

Promenaden "Hörrup" är bara ett led i ett större och pågående projekt, där ljudet är ett språk som ska förena och förstärka nyfikenhet och gemenskap.

När jag talar med Sofia Hedin och Stina Wilén från Kakburken, så slås jag av engagemanget och entusiasmen. Det här utstrålar verkligen glädjen över att skapa och att upptäcka nytt. Det är kultur i både bred (mänsklig) och smal (konstnärlig) bemärkelse.

LARS H JONSSON

Mer info på kakburkenryd.wordpress.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!