Talmannen ger ut poesi – "med stor ödmjukhet"

Han har poesin att tacka för en lyckad första dejt med sin fru och citerar gärna dikter i ämbetet. Men när talmannen Andreas Norlén, bördig från Östergötland, nu ger ut en diktantologi är han nervös. "Jag hoppas folk inte börjar förhöra mig, säger han.

"Min fru Helena och jag brukar likna poesi vid en buljongtärning som tillför omedelbar och koncentrerad sälta och smak i varje sammanhang där man använder den", säger Andreas Norlén som ofta tar hjälp av poesin i rollen som talman.

"Min fru Helena och jag brukar likna poesi vid en buljongtärning som tillför omedelbar och koncentrerad sälta och smak i varje sammanhang där man använder den", säger Andreas Norlén som ofta tar hjälp av poesin i rollen som talman.

Foto: Jonas Ekströmer

Litteratur2024-04-20 19:00

På besök i Helsingfors 2019 reciterade Andreas Norlén de 28 verserna i Johan Ludvig Runebergs dikt "Sven Dufva" för en reporter – utantill. Han har också läst Harry Martinsons "Aniara" under ett tal om Förintelsen och Försvarsmakten fick höra Esaias Tegnérs "Det eviga".

Nu har förlaget Max Ström bett honom välja ut sina 100 bästa dikter från 500 år, vilket har resulterat i antologin "Talmannens guide till svensk poesi".

– Det är väldigt spännande, livet går väl ut på att utvecklas på olika sätt, säger talmannen i riksdagsbiblioteket, där han särskilt poängterar att han inte har en litteraturvetares kunskaper.

– Jag har närmat mig det här med stor ödmjukhet.

Andreas Norlén, som är uppvuxen i Ödeshög och bosatt i Norrköping efter många år i Motala, fick tidigt en passion för poesi, via sitt intresse för historia. På gymnasiet i Mjölby hittade han "Läsebok för folkskolan" på ett antikvariat, med äldre poesi som ansågs uppbygglig för barnen.

– Utifrån mitt historieintresse tyckte jag att det var ett spännande sätt att berätta om svensk historia, och att poesin var en del av historien själv, säger han.

Poesin har också spelat en viktig roll i hans privatliv – och urvalet har han gjort ihop med sin hustru Helena. De möttes på en dejtingsajt 2009, men den första dejten i Nässjö bjöd både på en dålig restaurang och ett bullrande epa-rally.

– Den gick inte helt som planerat, men det slutade med att vi läste dikter för varandra på hotellet ur en antologi som jag hade haft med som present, säger han och ler.

Andreas Norlén sticker inte under stol med att hans urval är konventionellt. Tyngdpunkten ligger på poesi fram till 1950-talet. Hans parti (Moderaterna) håller nu på att ta fram en svensk kanon. Är detta hans bidrag?

– Jag har inte haft en sådan ambition, säger han och skruvar på sig – som riksdagens talman vill han hålla sig borta från partipolitiskt laddade debatter.

Även om Andreas Norlén uppskattar "tillgängliga berättelser" framför abstrakta dikter framhåller han att han har mycket modern poesi kvar att upptäcka. Det är som engagerad läsare han hoppas kunna inspirera andra.

– Om jag kan bidra till att fler upptäcker poesi eller att det talas mer om poesins betydelse är det en god sak.

Hur poesi passar in i strategin som kulturministern nyss presenterade om kulturen som tillväxtmotor, ser Norlén som en för dagspolitisk fråga.

– Men jag tänker att poesi och litteratur har ett värde i sig självt.

Andreas Norlén

Född: 1973 i Bromma. 

Uppväxt: I Ödeshög, gick gymnasiet i Mjölby. 

Bakgrund: Utbildad jurist och riksdagsledamot för Moderaterna. Är sedan 24 september 2018 Sveriges talman.

Aktuell: Med antologin "Talmannens guide till svensk poesi" som han gör ideellt – utan arvode eller eventuella intäkter.

Talmannens roll: Att leda debatter och omröstningar i riksdagens kammare, samt att leda arbetet med att hitta en ny statsminister efter val. I rollen ingår också att representera Sverige i olika sammanhang samt en hel del förvaltningsfrågor, eftersom talmannen är ordförande i riksdagsstyrelsen. Ämbetet är rikets näst högsta efter kungen och det högsta valda ämbetet i Sverige.


Fakta: Exempel från urvalet

Mångåriga favoriter:

"Sven Dufva" av Runeberg. "Jag har läst den många gånger och tycker fortsatt att det är en mustig, rolig och spännande berättelse".

"Det eviga" av Tegnér. "Den säger något som är viktigt även för vår tid om det goda och det rätta, inte minst i vår tid när vi återigen har en tydlig konflikt i Europa".

Fem andra dikter som valts:

"Diktfabriken nr 153" av Eva-Stina Byggmästar

"Tankstreck" av Marie Silkeberg

"En broder mer" av Stig Dagerman

"Klara färdiga gå. Nu börjar jag läsa. Jag läser fort" av UKON

"Dag efter dag" av Jila Mossaed

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!