Han föddes i Norrköping och studerade klassisk fornkunskap, som i dag heter antikens kultur- och samhällsliv, i Uppsala. Där stötte han på Linköpingssonen Tage Danielsson redan första dagen, har han berättat för TT.
– Tage och jag fann varandra direkt i en känsla för samma slags humor och började skriva nya, rimmade texter till kända melodier som vi sedan underhöll kamraterna med.
När Tage Danielsson anställdes på Sveriges Radio följde Hatte Furuhagen efter. Carl-Uno Sjöblom, även han medlem av "Mosebacke"-gänget, minns hur allting började.
– Vi har känt varandra i 70 år, jag och Hatte. Vi träffades och blev kompisar i Uppsala, han tillhörde Östgöta nation och jag Sörmland-Nerikes. Sedan har vi följts åt. Drömmen för oss var att komma in vid radion. Tage började där och de behövde semestervikarier och då anställdes Hatte och jag, säger han till TT.
"Han var rolig"
Karriären tog fart med "Mosebacke monarki", som började sändas i Sveriges Radio 1958 och fortsatte i omgångar ända fram till 1983. 1968 blev det även tv-program. Förutom Hasse Alfredson och Tage Danielsson medverkade Hatte Furuhagen, Carl-Uno Sjöblom, Moltas Eriksson, Olle Pahlin och Gunnar Svensson under pseudonymen Helmer Bryd.
– Vi höll på med Mosebacke Monarki i 25 år. Egentligen var det Tage som jag kände mest från universitetet. Hasse hade idén med "Mosebacke monarki" och behövde folk som kunde skriva manus, berättade Furuhagen för TT 2017, när Hasse Alfredson gick bort.
Enligt Carl-Uno Sjöblom var det Hatte Furuhagens komiska talang som gjorde honom till en duktig underhållare.
– Han och Tage gjorde ju revyer. Han var rolig, om du tittar på "Mosebacke" eller de filmer där han är med, han hade en komisk ådra som han utnyttjade, säger han.
Perfekt för komik
Författaren och radioprataren Kalle Lind säger till TT att Hatte Furuhagen även hade ett perfekt yttre för att spela komiska roller.
– Han var kortare än genomsnittet och hade det här väldigt karakteristiska bockskägget. Han signalerade lite av en underdog och då får man ju lov att vara oförskämd och retsam och så blir det kul.
När det gäller Furuhagens förhållande till Hasseåtage så beskriver Kalle Lind det som att han tidvis befann sig i duons periferi, men alldeles i början mitt i stormens öga.
– Tage och Hatte skrev spex tillsammans, det mest kända är "Gustav Hasa" där Tage spelade Gustav Vasa och Hatte Erik XIV, då var de ett slags radarpar. Sedan kom Hatte längre i sina studier, men var ändå med en hel del i "Mosebacke monarki". Han var lika mycket underhållare som akademiker och jag har hört att han tyckte att det var lite trist att filma eftersom det innebar en massa väntan.
Inhopp på film
Hatte Furuhagen gjorde inhopp i Hasseåtages filmer, bland annat i "Att angöra en brygga" från 1965. Där spelade han rollfiguren Walter, som tillbringar samtliga 87 minuter skvalpandes i vattnet.
– Med alla omtagningar var det en mycket äventyrlig, mycket jobbig och mycket, mycket blöt inspelning. Jag var glad att min familj inte var där och såg vad man utsatte mig för. Men jag måste erkänna att det var väldigt roligt också, har han sagt till TT.
1967 blev Hatte Furuhagen chef för kulturredaktionen på Sveriges Radio, senare bytte han till tv och blev programchef för TV2. Furuhagen gjorde flera folkbildande program om antikens historia. I "Pompeji bakom ruinerna" från 1980 vandrade han runt bland ruinerna i Pompeji och berättade om fynden som gjorts i staden som begravts i aska.
Han skrev även boken "Rom – marmor och människor" efter pensionen. Hatte Furuhagen belönades med att bli hedersdoktor vid Uppsala universitet och fick professors namn av regeringen.
Carl-Uno Sjöblom är nu sist kvar bland medlemmarna i "Mosebacke monarki".
– Det är vemodigt. Det finns ingen kvar ur gänget som man kan ringa till och säga "Hörrudu, hur var det nu?". De är borta allihop.
Hans "Hatte" Furuhagen blev 90 år.