Augustpriset till Andrev Walden

Årets Augustpris i den skönlitterära kategorin går till Andrev Walden för “Jävla karlar” – en av de mest förhandstippade böckerna, som handlar om hans egen barndom.

Andrev Walden fick Augustpriset i den skönlitterära kategorin för boken "Jävla karlar".

Andrev Walden fick Augustpriset i den skönlitterära kategorin för boken "Jävla karlar".

Foto: Christine Olsson/TT

Litteratur2023-11-27 18:59

– Så här upprymd har jag nog aldrig varit, en bieffekt av det är att jag inte vet vad jag säger, sade en lycklig Andrev Walden som tackade både sitt förlag och sin mamma för att hon gav honom kärlek och en litterär uppväxt.

Boken handlar om en sjuårig pojke som får veta att hans pappa inte är hans riktiga pappa, och den skildrar hans försök att förstå en tillvaro där papporna ständigt byts ut. Länge längtade Andrev Walden, som växte upp i Norrköping, efter att skriva sagor, till dess att han insåg att ”den bästa sagan jag hade i mig fanns i min barndom”.

— Boken har en sagas drag och de här sju åren i mitt liv var så intressanta för mig att skriva om för att de av naturen hade skänkts sagans dramaturgi. Händelsen som sätter handlingen i rörelse, det är egentligen en pojke som går vilse i skogen i sju år och träffar en massa konstiga varelser, sade han när nomineringarna presenterades.

"Samhällets kitt"

Kvällens presentatör, skådespelaren Lena Endre, inledde kvällen med att kalla författare och deras berättelser för "samhällets kitt".

– Jag undrar om ni förstår på djupet hur viktiga ni är, frågade hon.

För andra gången fick sedan Oskar Kroon stega upp som pristagare på Augustscenen, när han och Hanna Klinthages "Vitsippor och pissråttor" tilldelades årets Augustpris i barn- och ungdomsklassen, för deras skildring av syskon och utanförskap.

– Efter att jag stod här för fyra år sedan med med en sådan här tung gubbe i handen fick jag höra att jag borde förbereda ett tal, för säkerhets skull. Det har jag inte gjort, sade Oskar Kroon som fick Augustpriset 2019 i samma kategori.

Lyfter Zorn

Per Svensson är den som tilldelas Augustpriset i fackboksklassen för "Zorn. Ett liv, en tid", ett porträtt i helfigur av en av Sveriges mest kände konstnärer, Anders Zorn. Han utbrast "jag är chockad".

– Zorn hade inte varit förvånad eftersom han ansåg att varje gång han förekom i något sammanhang var det naturligt att han skulle vinna. Men jag är väldigt olik Zorn, sade Per Svensson när han tackade för priset.

Han tror också att boken delvis ger en ny bild av Zorn.

– Det som är nytt för läsare är just att han inte bara var en fet gubbe som målade nakna konor. Han var dels en gudabenådad konstnär och dels väldigt modern i sitt konstnärskap, säger han till TT.

Hederspris till kritiken

Under kvällen gavs också Svenska Förläggareföreningens hederspris till kritikern Madeleine Gustafsson, som kallas en noggrann och stilsäker läsare.

– Jag är glad att det ges till kritiken just i år när det är många tidningar som drar ner eller till och med slopar den delen i tron att det inte är så viktigt, för det är alldeles oumbärligt och jag tror att det är dumt, säger Gustafsson och hoppas att de unga kritikerna ska få ta plats.

Årets Lilla Augustpris – som delas ut till ungdomar mellan 16 och 20 år – går till Emilia Piotrowska för "Och allting dör".

Fakta: Augustpriset

Instiftades av Svenska förläggareföreningen. Priset delas ut i tre kategorier: årets svenska skönlitterära bok, årets svenska fackbok och årets svenska barn- och ungdomsbok.

En jury i respektive kategori nominerar sex böcker vardera. De nominerade böckerna har sedan lästs av en grupp om 63 elektorer, en tredjedel bokhandlare, en tredjedel bibliotekarier och en tredjedel litteraturkritiker.

Priserna delas ut i Konserthuset i Stockholm den 27 november. Prissumman i varje kategori är 100 000 kronor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!