"Efterskörd – Ferlinfynd från en spånkoffert" heter boken som nyligen getts ut av Carlssons förlag. En biografi över poeten, Klarabohemen och rumlaren, rikt illustrerad med fotografier, teckningar, annonser – och tidningen Östgötens förstasida från 26 november 1941, när Ferlin besökt en författarafton i Linköping.
Nils Ferlin föddes i Värmland 1898 och dog i Uppsala 1961. Storasystern Lisa, född 1896, var mormor till Hans Rutberg.
– Nils hade inte några egna barn. Efter att hans änka dog 1979 gick en del av kvarlåtenskapen till Ferlinarkivet i Göteborg men mycket delades ut till syskonbarnen, varav min mamma fick den här spånkorgen plus en Samsonite-väska och en del annat. De stod först på en vind och sedan i en källare tills hon dog 2009. Det var egentligen först då jag började titta i materialet och jag och min hustru kom överens om att det här måste vi försöka göra någonting av, berättar Hans Rutberg.
Han tog kontakt med sina kusiner för att inventera och scanna in alla brev, texter och fragment som varit utspridda i släkten.
– Grunden till den här boken är släktens material och det är där vi hittat de lite oväntade fynden, säger Hans Rutberg.
Nils Ferlin levde ett stökigt liv tills han mötte Henny Lönnqvist från Helsingfors. De gifte sig 1945 och slog sig ner i Roslagen.
Ferlins systers dotterson, Hans Rutberg, har levt ett helt annorlunda liv. Han är uppvuxen i Stockholm, kom som läkarstudent till Linköping 1973 och har tillbringat hela sitt yrkesliv på Universitetssjukhuset som narkosläkare och i olika chefspositioner på thoraxkliniken. Han gick i pension 2016 och bor numera i Uppsala:
– Barnbarnen blev allt fler och allt större och det blev allt större tryck på att vi skulle hjälpa till.
För att få hjälp med sitt bokprojekt tog han kontakt med Jenny Westerström, professor emerita i litteraturvetenskap vid Lunds universitet, som forskat och skrivit om såväl Ferlin som de andra bohemerna i Klarakvarteren.
– Vi tog bilen ner till Lund och hade med oss spånkofferten, och Jenny blev intresserad.
– För mig som är läkare har det känts som att jag är lite ute på okänt vatten när jag ger mig på att skriva det hör och då är det lättare om man har en god navigatör med sig, säger Hans Rutberg.
Han är född 1949 och har inga egna minnen av sin berömde släkting.
– Men jag minns från 50-talet när han skulle läsa dikt i radio och vi pojkar skulle sitta tysta och lyssna. Sedan ringde mamma och mormor till Nils och berömde honom efteråt. Och efter hans bortgång besökte hans änka Henny oss många gånger.
Vad var Nils Ferlins storhet?
– Han har en förmåga att ta tag i väldigt allmänmänskliga problem och i korta effektiva satser få fram en text som verkligen berör. Ibland blir jag fascinerad av hur han med så få ord ändå kan få fram en känsla som man sitter och funderar på efteråt: "Ja, så här är det." Man känner igen sig i mycket av det Ferlin skriver – ja, inte allt förstås, en del har väl tidens tand naggat. Men att i bunden form kunna kondensera ner ett kärnbudskap på det sättet är fascinerande, säger Hans Rutberg.
– Han hade denna unika begåvning, men han levde ett väldigt besvärligt liv med alltför mycket alkohol och rumlande. Jag är lite fascinerad över hur man kan vara så produktiv trots att de yttre omständigheterna inte är optimala.