Längtar du till Kreta? Här finns alternativ till resa

När man inte kan resa på riktigt får man färdas i litteraturen i stället. Bokserien om "Timios från Kreta" är tänkt både som aptitretare och ressällskap.

Tomas Jerremalm har bott i Norrköping, Linköping och Motala. Han blev inspirerad till att skriva om forna tiders Kreta när han besökte palatsruinerna i Knossos första gången.

Tomas Jerremalm har bott i Norrköping, Linköping och Motala. Han blev inspirerad till att skriva om forna tiders Kreta när han besökte palatsruinerna i Knossos första gången.

Foto: Fredrik Kylberg/Halvard Alvik

Litteratur2020-04-24 09:00

Första gången Tomas Jerremalm besökte Knossos blev han helt tagen. Ruinerna av palatset som tros ha varit centrum för den minoiska kulturen på Kreta under bronsåldern väckte en stark fascination hos honom. 

– Hur kunde man bygga något sådant för så länge sedan? De var enormt skickliga arkitekter och hantverkare, säger han. 

Sedan första besöket på Kreta i början av 90-talet har han återvänt ett 30-tal gånger. Och den idé som började gro i honom vid första besöket kunde han göra verklighet av 2010, när han avslutat sitt arbetsliv. 

Nu är den fjärde och sista delen i hans romanserie utgiven. Berättelsen tar avstamp i en liten by på Kreta för 3500 år sedan. Läsaren leds snabbt in i en värld där det vardagliga arbetet med jordbruk och jakt samsas med myter och berättelser. Ett ormbett behandlas både med de örter som beprövad erfarenhet föreskriver och med bön till gudarna om hjälp. 

Huvudpersonen heter Timios, och hans liv och resa till Knossos och vidare runt Kreta får läsaren följa i de fyra böckerna. 

– Mina böcker bygger på de arkeologiska fynden, men jag lägger till lite egna saker. Det är ju en fiktiv berättelse, säger Tomas Jerremalm. 

– Den minoiska tiden på Kreta anses vara början på den europeiska kulturen. Jag försöker ge mitt lilla bidrag till att sprida information om den här epoken. 

Och lite information kan kanske behövas. "Vad är den minoiska kulturen?" undrade ett av bokförlagen som tackade nej till hans projekt. Till slut blev egenutgivning via förlaget Vulkan lösningen. 

Att han skulle bli författare till slut var inget som föresvävade Tomas Jerremalm när han gick i Hagagymnasiet i Norrköping på 60-talet. Sedan studerade han sociologi i Linköping. 

– Vi hade Leif G W Persson som gästföreläsare i "avvikande beteende". Han kunde prata redan då, säger Tomas Jerremalm som även bott i Älvestad, Borensberg och Smedby genom åren. Yrkeslivet tog honom så småningom till Uppsala, men nu har han och hustrun Britta köpt en villa nära Borensberg.

För den som vill besöka dagens Kreta är böckerna också tänkta att fungera som en guide. Varje bok avslutas med "I Timios fotspår", där Tomas Jerremalm beskriver hur den moderna turisten kan besöka samma platser som Timios. Och i dessa coronatider med reseförbud kan böckerna erbjuda en möjlighet att färdas i tanken – till en ö i Medelhavet, och en annan tid. 

Karta: Knossos
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!