Allt eller inget. Birgitta Ohlsson skulle bli Liberalernas partiledare eller så skulle hon lämna politiken helt. Hon satsade allt – och förlorade. Nu har det gått två och en halv månader sedan hon meddelade sitt beslut. Om hon ångrar sig i dag?
- Nej, absolut inte. Jag säger som både Frank Sinatra: I did it my way och som Edith Piaf: Je ne regrette rien.
Hon kommer precis från ett möte med utrikesutskottet när jag ringer upp, hon är fortfarande politiker i allra högsta grad. Men hur länge till vet hon inte än. Kanske sitter hon kvar mandatperioden ut, kanske inte. Vad hon ska göra efteråt vet hon inte själv.
- Det får vi se, det finns inga detaljer där som jag bestämt ännu. Den som lever får se. Man vet aldrig, kanske går jag i ide, kanske gör jag något helt annat.
Hemligt, hemligt alltså. Det är bäst att byta ämne. Mitt i allt politiskt ståhej släppte Ohlsson boken "Duktiga flickors revansch" i februari. Under hela perioden då hon utmanade Lars Björklund om partiledarposten har boken funnits där, och fått stort genomslag.
– Från början trodde jag att den skulle sälja klart första upplagan på 3000 exemplar, det skulle jag ha blivit väldigt glad för. Nu har den sålts i 22 000 exemplar och ska bland annat översättas till koreanska, det har gått över förväntan minst sagt.
Hon är ofta ute i landet och föreläser och pratar om boken (något som är praktiskt då hon ändå reser runt mycket i jobbet som politiker, säger hon).
Vad får du höra när du är ute?– Det är mycket identifikationsberättelser från personer som kan identifiera sig med uttrycket "duktig flicka". Det är allt från högstadieungdomar till 90-åringar, mest kvinnor förstås men också en och annan man. Berättelserna handlar ofta om att de är, precis som jag också var, väldigt tysta, blyga och snälla i skolan och blev så kallade ”kuddflickor”: ordningsvakter för de stökiga killarna.
Är boken politisk?– Såklart är den det! Absolut. Och det är inget jag hymlar med. Jag är liberal, jag är feminist och det är mina upplevelser som ligger till grund för boken. Det är jag öppen med.
Den har fått en del kritik, främst från vänsterhåll, som säger att din bild är förenklad och att det inte alltid går att välja om man ska vara duktig eller inte.– Självklart blir det så när politik är inblandat. Men hade det varit så att alla vänsterdebattörer varit negativa hade det varit en sak. Nu finns det vänsterdebatörer som hyllat boken också. Den finaste recensionen var från fackförbundet Kommunal som skrev att boken handlade mycket om deras medlemmar.
I början på november förra året befann sig Birgitta Ohlsson i USA för att kommentera det amerikanska valet för SVT. Hon kallar valresultatet för "otroligt symboliskt" för vad boken handlar om.
– Hela valkampanjen var ju så. Varje gång de debatterade var trump så oförberedd, han bara lallade in medan Hillary förväntades kunna hela politiska programmet in i minsta detalj. De tävlade inte riktigt på samma villkor.
Om hon ska skriva fler böcker framöver vet hon inte. Men om hon skulle göra det har hon några idéer.
– Det blir nog en roman om duktiga flickor i politiken eller en barnbok med duktig flicka-tema, jag släpper inte det här i första taget. Jag har under alla år inom politiken fört dagbok och har en guldgruva där om jag skulle vilja summera mitt politiska liv. Men jag tror att jag behöver lite mer distans innan jag skriver av mig om det.