Lana Brunell är journalist och sångerska från Linköping och advokaten Thomas Bodström är tidigare justitieminister och allsvensk fotbollsspelare. De fann varandra på en försäljningsturné med förlaget och ett samarbete växte fram. Hon hade tidigare skrivit barnböcker tillsammans med Linköpingsförfattaren Martin Widmark och han hade skrivit flera deckare.
– Thomas ville börja skriva barnböcker och jag ville skriva för vuxna, men till slut kom vi fram till att vi skulle skriva deckare tillsammans, säger Lana Brunell.
– Men vi tog en väldig tid på oss att skriva, vi träffades 2011 och först nio år senare kom första boken, säger Thomas Bodström.
“Ditt hjärta är mitt” hette den första deckaren om Motalapolisen Nina Malm och uppföljaren “Svart guld” släpps nu i oktober. Handlingen kretsar kring hur gängbrottsligheten får upp ögonen för det lukrativa svartfisket av Vätternkräftor.
– Familjen har en sommarstuga i Motala och jag känner väl till staden, därför ville jag gärna att våra böcker skulle utspela sig där, säger Lana Brunell.
Huvudpersonen påminner om sina skapare. Nina är sångerska i ett band och har en komplicerad relation till sin syster som är radiojournalist. Det polisiära kommer förstås från advokatens insyn i det verkliga polisarbetet.
– Nina är en vanlig polis, hon är ingen superhjälte som lyckas lösa fallen på egen hand utan ofta är det kollegorna som kommer med de viktiga pusselbitarna, säger Thomas Bodström.
Motalaserien kretsar mer kring mänskliga relationer och samhällsproblem än brutala mord.
– Det var viktigt för mig att vi inte skulle ha fokus på våld så som det är i så många andra deckare nuförtiden. Jag mår själv dåligt av det och får faktiskt svårt att sova, säger Lana Brunell.
– Och jag har sett alldeles för många bilder av grovt våld i förundersökningar, säger Thomas Bodström.
“Svart guld” skildrar hur gängbrottsligheten letar sig in vanliga människors liv.
– Man säger att varje vanlig svensk tonåring nu bara är ett steg från någon som är involverad i gängen. Jag har haft många fall i Östergötland, gängkriminaliteten ser ungefär likadan ut överallt och sprids nu till mindre orter, säger Thomas Bodström.
– En klient har fått läsa och har kommit med många värdefulla synpunkter. Det handlar om en machokultur som omfamnar de allra sämsta sidorna hos manligheten. Egentligen är gängkriminaliteten ett pågående krig, och så ser de också själva på det, fortsätter han.