Jenny och Mats sätter monstren i terapi

En rad klassiska monster från den viktorianska eran hamnar i en modern terapisoffa i Jenny Jägerfelds och Mats Strandbergs nya bok.

Jenny Jägerfeld, som är både psykolog och prisbelönt författare från Skärblacka, har skrivit "Monster i terapi" tillsammans med Mats Strandberg, känd för övernaturliga thrillers som "Cirkeln", "Färjan" och "Slutet".

Jenny Jägerfeld, som är både psykolog och prisbelönt författare från Skärblacka, har skrivit "Monster i terapi" tillsammans med Mats Strandberg, känd för övernaturliga thrillers som "Cirkeln", "Färjan" och "Slutet".

Foto: Henric Lindsten

Litteratur2020-01-30 19:36

Kunde några  av skräcklitteraturens mest ikoniska monster undvikit att bli just monster? Jenny Jägerfeld och Mats Strandberg leker med tanken i sitt gemensamma romanprojekt "Monster i terapi"  där de blandar populärkultur och psykologi.

–  Mats och jag har känt varandra länge och ofta pratat om att göra nåt ihop. Den här gången klickade det, säger Jenny Jägerfeld.

Det var efter en teaterföreställning om just Frankenstein, där Mats make spelade varelsen, som idén föddes.

–  Vi satt och pratade över ett glas vin efteråt och tyckte så synd om varelsen. Om alla bara hade pratat med varandra så hade det inte behövt sluta så sorgligt. Då insåg vi att det här är ju en bra idé. Det är inte alltid idéer känns så bra dagen efter men det gjorde det den här gången, säger Jenny Jägerfeld.

Bokens ramhandling kretsar kring en psykolog som är försvunnen. På hennes rum hittas en samling dokument som visar att hon arbetat med några av skräcklitteraturens mest kända monster och man får följa hennes arbete genom dagboksanteckningar och transkriberingar av de terapisessioner hon genomfört med Dr Jekyll & Mr Hyde, Frankensteins monster, Carmilla och Dorian Grey. Formgivningen sticker ut och de olika delarna presenteras med olika typografi och här finns också illustrationer av Elin Sandström.

–  Vi var tidigt klara över att vi ville ha en bok som är rolig att bläddra i. Det kostar ju mer än att bara ha en vanlig typografi med förlaget sa ja och det är jag väldigt glad över. Det blir en helt annan upplevelse.

Bland monstren är den lesbiska vampyren Carmilla den minst kända. Sheridan Le Fanus kortroman kom redan 1872, 25 år före Dracula.

–  Det mest självklara hade varit att ta Dracula men Bram Stoker snodde rätt mycket från den. Vi ville ha ett kvinnligt monster och innan Carmilla var vampyrer mest odöda bönder som förstörde skördarna. Med Carmilla kom den mer sexiga bilden av vampyrer som kom att bli en metafor för sexualiteten.

Kan man lära sig nåt av boken?

– Det är ingen självhjälpsbok men jag tycker nog det. Det är förvånansvärt moderna problem som visar sig i sessionerna, säger hon och nämner allt från skam, skuld, alkoholmissbruk, narcissism och svårigheten att bejaka sin sexualitet som problem monstren kämpar med i terapisoffan.

6 mars återvänder Jenny Jägerfeld till hemtrakterna och besöker Skärblacka bibliotek för att prata om sitt författarskap.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!