Hembesök ska få föräldrar att läsa

Med hembesök och bokgåvor vill projektet Bokstart få nyblivna östgötska föräldrar att läsa högt för sina barn.

I påsen barnn får vid sex månader finns tre böcker och information om vikten av att läsa högt.

I påsen barnn får vid sex månader finns tre böcker och information om vikten av att läsa högt.

Foto: David Isaksson

LITTERATUR2019-08-01 18:40

Bokstart riktar sig till de allra minsta barnen och syftet är språkstimulering. Det är Kulturrådet som initierat och finansierar projektet. Just nu testas det i tre kommuner i Östergötland: Norrköping, Linköping och Ydre.

I Norrköping kommer Bokstart i kontakt med barnen genom barnavårdscentraler. I testprojektet är det Ringdansens och Mirums barnavårdscentraler som valts ut. På ett år föds det omkring 120 barn i de två områdena.

– Tanken är att vi ska göra hembesök hos alla de här barnen när de är sex månader. Om de tackar ja förstås, förklarar bibliotekarien Margareta Gustafsdotter, som är den som utformat Bokstart i Norrköping.

Nyblivna föräldrar har i juni fått en blankett med frågan om de vill få besök. I september ska Margareta Gustafsdotter och assistenten Wafaa Alnafei börja göra hembesök.

När Margareta Gustafsdotter och Wafaa Alnafei hälsar på har de med sig en tygpåse till barnet. Den innehåller böcker och information om vikten av att läsa. Sedan kommer de att göra ett återbesök vid 10 månader. När barnet är 18 månader bjuds de in till ett evenemang på biblioteket och får en ny bokpåse.

– Vi vill locka till läsning och visa hur man läser en bok, säger Margareta Gustafsdotter.

För att förklara hur högläsning går till börjar hon läsa ur pekboken ”God natt min lilla kanin” av Jörg Müle, en av de tre böckerna som ingår i sexmånaderspåsen. Hon läser med dramatisk röst, viskar, klappar händer och visar hur man borstar tänder på kaninen.

– Vi vill förmedla att det är viktigt med språkutvecklingen för att man får en massa ord.

Den förälder som läser lite eller kanske inte kan läsa kan alltid prata och sjunga med sina barn, förklarar Margareta Gustafsdotter .

– Vi vill inte ge någon dåligt samvete för det. Vi vill att att föräldrar kommunicerar med sina barn. Att de sätter ord på saker och ting.

I projektet ingår också minibibliotek och väntrumsbibliotek som ska finnas på alla barnavårdscentraler.

Margareta Gustafsdotter säger att Kulturrådets initiativ har tillkommit efter flera oroande rapporter om brister i ungas läsförmåga.

Bokstart ska utvärderas efter tre år. En fråga de då kommer att ta ställning till är vilka barn som ska få besök.

– Vi kommer aldrig att ha råd att gå hem till alla, så någon prioritering måste vi göra. Men det är viktigt att alla barn på något sätt nås av projektet och det kommer de att göra, till exempel via minibiblioteken, säger Margareta Gustafsdotter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!