Hank och jag – två reportrars skilda världar

I kulturens sommarserie ”Favoriten” ser vi tillbaka på filmer, böcker, skivor, konstverk och annat som betyder något för oss.

Läsglädje från en svunnen tid. Böckerna med Hank Janson sålde bra.

Läsglädje från en svunnen tid. Böckerna med Hank Janson sålde bra.

Foto: Rikard W Larsson

Litteratur2021-07-05 13:00

Favoriten

Hank Janson
Kioskdeckarserie från 1960-talet med ett 70-tal unika titlar i pocketform

Välklädde kriminalreportern Hank Jansons yrkesliv är inte som mitt. Hans vardag är nattsudd, whiskydrinkar, sköna damer och hotfulla situationer. Men frågan är om han klarat av att jobba hos oss? Rutiner är inte den gode Jansons styrka.

Det ska sägas med en gång. Kioskdeckare har alltid legat mig varmt om hjärtat. Det var gångbar vardagslektyr till och med en bra bit efter tonåren. Schyssta stories, korta kapitel och en lättsmält, hårdkokt handling. Läsglädje helt enkelt.

Hank Jansson seglade tidigt upp som favoriten i genren trots att bokserien i vissa kretsar ansågs som obscen på de brittiska öarna. Dels var han undersökande journalist. Dels hade han en synnerligen god förmåga att snoka upp kioskvältare oavsett om han befann sig på dagstidningens Chronicles hemmaplan i Chicago eller på hans framgångsrika nyhetsbyrå i London. 

Men hur artiklarna hamnar i blaskan– vi pratar naturligtvis alltid om scoop – är en gåta. Timmarna vid skrivmaskinen är lätträknade, kraven på källkritik tämligen obefintliga medan stjärnreportern klarar sig undan det rättsliga när han tar till hårdhandskarna mot buset. Böckerna nämner inte morgonmöten, diariekollar eller andra journalistiska vardagsrutiner.

– Nu vill vi ha några rader om Sexy Western också, hojtar en uppspelt kulturredaktör Pihlblad över redaktionslandskapet.

Men det är en helt annan historia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!