En handbok för föräldrar till HBTQ-barn. Så beskriver Emil Åkerö boken "Till dig som ser på". Hans tredje bok på lika många år. Men tankarna på boken har funnits med honom länge så själva skrivprocessen gick snabbt.
Från början hade tänkt skriva någon typ av kom-ut-bok som riktade sig till den här gruppen unga. Men han tänkte om.
– Med tanke på att den här gruppen är överrepresenterad i sådant som psykisk ohälsa, självmord, missbruk och sexuella övergrepp så tänkte att jag måste börja i en annan ände. Med hemmet och föräldrarna, säger han.
Emil Åkerö är känd av många i Linköping. I tio år bodde han i stan efter att ha flyttat hit från sin födelseort Västervik, efter studenten. Sedan fyra år tillbaka bor han i Stockholm. Han har lång erfarenhet av att föreläsa i HBTQ-frågor och just nu är han projektledare på Riksförbundet för social och mental hälsa med uppdraget att utveckla en utbildning för anhöriga till personer med psykisk ohälsa.
Boken "Till dig som ser på", beskriver han lite som en uppslagsbok. Den bygger på mycket forskning, intervjuer och berättelser från olika föräldrar. Bland annat intervjuar han artisten Anne-Lie Rydé, fotbollsprofilen Glenn Hysén och – faktiskt också – sin egen mamma. Boken är också ett nära samarbete med nätverket Stolta föräldrar till HBTQ-barn
– Man kan säga att jag i boken bryter ned forskningen så att den blir lättare att förstå, och skapar metoder för hur man kan jobba med olika känslor som oro och rädsla.
Han tycker inte att det är konstigt om föräldrar blir både rädda, oroliga och tänker tankar som utsagda kan te sig homofobiska.
– Där måste vi skilja på att tänka och att vara. Att tänka saker gör dig inte till homofob. Men många föräldrar blir rädda för sina tankar samtidigt som de erkänner att de tycker att det är jobbigt. Självklart är det jobbigt när det man trott och tänkt inte stämmer längre. Förändring är jobbig.
Han menar att problemet i grunden handlar om att i vår kultur är alla heterosexuella tills motsatsen är bevisad. Det tankesättet påverkar allt och alla och därmed också föreställningen om hur homosexuella är eller inte är.
Hans råd till föräldrar är att de ta små stegen till förändring. Ett konkret råd är att börja med att ställa öppna frågor.
– Istället för att fråga om barnet har flick- eller pojkvän så fråga om hen är tillsammans med någon, det är en start.