Fynd att finna på bokrean

Onsdag 22 februari startar årets bokrea. Vi har kollat katalogerna och hittat många fynd. Standardtipset lyder dock som vanligt: Satsa på vackra, påkostade böcker, barnböcker, klassiker eller romaner du inte bara vill ha i pocket. Här är våra tips.

Foto:

Litteratur2017-02-20 06:00

 

Daniel Erlandsson:

1 Mattias Gardell: Raskrigaren. Serie­mördaren Peter Mangs

Bokrean bjuder på två böcker om Malmös seriemördare Peter Mangs. Mattias Gardells är den klart bästa. Han sätter Mangs i ett sammanhang och visar hur de i en mening slumpmässiga morden samtidigt hör ihop med ett ideologiskt, rasistiskt tänkande. Mangs brottslighet var av terrorliknande slag, genomtänkt och systematisk, även om det inte såg ut så.

2 John Williams: Butcher’s Crossing

En perfekt roman, vill jag hävda. Prosan är så tät och skarp att det är omöjligt att värja sig. Texten rör sig från de minsta detaljer till den oändliga himlen, allt lika konkret beskrivet. Hårt och brutalt stundtals. Att ämnet – buffeljakt i 1870-talets amerikanska västern – kan te sig lite udda spelar ingen roll.

3 Jonas Hassen Khemiri: Allt jag inte minns

Ett romanbygge av högsta klass. I grunden en enkel kärleksberättelse men också en brännande samtidsskildring. Jonas Hassen Khemiri lägger ett ganska avancerat – men så snyggt! – pussel när han via olika röster skriver fram Samuel, bokens döda huvudperson.

4 Bodil Malmsten: Det här är hjärtat

Kan det bli vackrare och sorgligare? Så mycket känslor i dessa rena, enkla dikter om saknaden efter en nära människas död. Totalt öppet och skyddslöst. Bodil Malmstens sista diktsamling är – tror och hoppas jag – redan en klassiker.

Gustav Borg:

1 Karin Ericsson Wärn: Modebibeln – den svenska

De flesta bryr sig om vad de sätter på sig. Och de som inte bryr sig gör ju också ett val. I den här gedigna genomgången av svensk modehistoria, med start i slutet av 1800-talet, finns både det som catwalkens modeller paraderat i, och det som Medelsvensson skaffat sig från stora klädkedjan.

2 Karin Bojs: Min europeiska familj de senaste 54 000 åren

Bara tanken på all information som går att vaska fram ur vårt DNA gör ju att marken gungar till. Vetenskapsjournalisten Karin Bojs följer spåren i sitt eget DNA tillbaka till tiden när Europa en gång befolkades. Eftersom vi alla har samma ursprung handlar det också om mig och dig.

3 Lina Neidestam: Zelda vs patriarkatet

Hjältinnan kämpar återigen hårt för att följa sina ideal, men det är inte så lätt när köttet är svagt. Lina Neidestams serie är en bomb av skarpa formuleringar, snygga teckningar och träffsäker humor.

4 Julia Donaldson och Axel Scheffler: Gruffalon

Högläsning med barnen är verkligen en guldkantad stund. I ”Gruffalon” finns fina bilder, en klurig historia om att liten inte behöver betyda svag och gott om tillfällen att förställa rösten för den som läser. Berättelsen fortsätter i ”Lill-Gruffalon”, också den på rea.

Sara Sagreus:

1 Karin Johannisson: Den sårade divan

Karin Johannisson som avled i höstas, har med rätta prisats för sin förmåga att slå broar mellan medicin och humaniora. ”Den sårade divan” är en bred idéhistorisk skildring av kvinnlig galenskap som är spännande, engagerar och har vetenskaplig skärpa.

2 Selma Lagerlöf: Gösta Berlings saga

En lättläst, elegant och vindlande klassikerskröna om passion i de värmländska skogarna på 1820-talet. Det har sagts många gånger förr, men Selma Lagerlöfs debutroman från 1891 är ett mästerverk som borde finnas i varje hem.

3 Gillian Flynn: En sån som du

Underhållande, kuslig och prisbelönad novell. En kvinna som fått problem med handen efter arbete i sexbranschen, blir istället spådam. När onda andar ska jagas ut ur ett hus känner hon doften av lättförtjänta pengar. En skräckpärla!

4 Joakim Zander: Orten

Söderköpingssonen Joakim Zander har utvecklats till en spänningsförfattare av rang. Han har både en förmåga att teckna trovärdiga personer och fingertoppskänsla för aktuella ämnen. Starten är kanske lite seg, men håll ut, så får du en utmärkt politisk thriller om avancerat underrättelsespel, förortsuppror och radikaliserade förortskillar.

Jakob Carlander:

1 Barbro Lindgren & Eva Eriksson: Max-favoriter

Klassiker bland böcker för de minsta. För treåringen öppnar sig en ny värld. För den vuxne en nostalgitripp. Fantastiskt hur en enkel text och underfundiga bilder kan skapa så mycket dramatik och historia på några få sidor. Genialt.

2 Marilynne Robinson: Lila

Möt den gåtfulla unga kvinnan Lila och den stillsamme pastorn John Ames i ett drama från den amerikanska Mellanvästern. Lyssna till deras samtal om livet och upplev tillvarons skörhet och storhet. En roman med en stark berättelse och teologiskt djup, berättad med en stillsam och eftertänksam ton. Läs långsamt!

3 Lena Andersson: Allvarligt talat

Radioprogrammet som sänds varje sommar och vid jul där läsarna får ställa frågor kring existensens alla tänkbara vinklar och vrår. Lena Andersson svarar uppriktigt och analytiskt på varje undran och visar hur filosofin är ett omistligt redskap för att bringa ordning och reda i vårt tänkande. Liten handbok för livet.

4 Kerstin Ekman: Då var allt levande och lustigt.

Kerstin Ekman kan göra det mesta levande. Även en vetenskapsman från förgången tid och med en syn på tillvaron som skiljer sig från vår. Här berättas om prästen och Linnélärjungen Clas Bjerkander. Det är lika mycket en skildring av naturens gåtfullhet och skönhet. Så vackert!

Pauli Olavi Kuivanen:

1 Morten A. Strøksnes: Havsboken. Eller konsten att fånga en jättehaj från en gummibåt på ett stort hav genom fyra årstider.

Författaren och en vän ger sig ut för att fånga håkäring i vattnen runt Lofoten. Fiskafänget går inte som tänkt, men Morten A. Strøksnes sätt att blanda naturvetenskap, litteraturhistoria, mytologi och reseberättelse har mynnat ut i ett mästerverk.

2 Naomi Klein: Det här förändrar allt

Efter Naomi Kleins kartläggning av miljöhoten kan man inte skylla på ovetskap. En nagelbitare om den förödelse som följt i spåren av politisk förlamning och kortsiktiga vinstintressen.

3 John Williams: Butcher's Crossing

Den 20-årige Will Andrews beger sig på 1870-talet ut i Mellanvästern. Livet i vildmarken ska få honom att finna sig själv. Slumpen ser emellertid till att han deltar i en buffeljakt som antar formerna av utrotning. Alla romantiska drömmar om ett lyckligt naturtillstånd ersätts av blodbestänkt ruelse. Butcher's Crossing är minst lika bra som "Stoner".

4 Carson McCullers: Hjärtat jagar allena

Den 23-åriga Carson McCullers gjorde sensation när hon debuterade 1940. Hennes skildring från en fattig småstad i den amerikanska Södern genomsyras av en förbluffande mänsklig och litterär mognad. I hård konkurrens en av förra seklets stora böcker.

Ann-Charlotte Irhede:

1 Jessie Burton: Miniatyrmakaren

Förtrollande berättelse från 1600-talets Amsterdam. Det är en ren fröjd att följa den unga Nelly och hennes dockskåp i en den myllrande, stinkande, doftande kanalstaden. Inte konstigt alls att den här boken snabbt blev 2000-talets bäst säljande brittiska debutroman.

2 Ingelin Angerborn: Rum 213

Snart är det filmpremiär för Linköpingsförfattaren Ingelin Angerborns mysrysare. En spännande och alldeles lagom läskig historia om 12-åriga Elvira som tillbringar några sommarveckor på ett kollo där det börjar hända mystiska saker.

3 Barbro Lindgren: Dikter i urval 1974–2004

Varm och klok. Egensinnig och rolig. Världen vore utan tvivel en bättre plats om fler människor var som Barbro Lindgren. Hon kan skriva för alla åldrar och i hennes dikter samsas vemod och sorg med drastisk humor och tänkvärd filosofi. En perfekt bok att ha på nattygsbordet och hämta kraft ur.

4 Christoffer Carlsson: Mästare, väktare, lögnare, vän

Den unge kriminologen Christoffer Carlsson tillhör de allra bästa svenska deckarförfattarna. Han har en alldeles egen stil. Man läser hans böcker lika mycket för språket och de annorlunda historierna, som för spänningen. Men spännande är det – oavbrutet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!