Feelgood från Finspång

Susanne Brijkers roman ”Mannen som hyrde en familj” kastar läsaren mellan det lättsamt komiska och djupare tankar.

Susanne Brijker har skrivit en humoristisk roman om vad som är en familj.

Susanne Brijker har skrivit en humoristisk roman om vad som är en familj.

Foto: David Isaksson

Litteratur2019-07-30 16:31

På ett fik i Västgötebacken i Norrköping träffar vi den nyblivna författaren Susanne Brijker. Hon är uppväxt i Finspång, men bor numera i Stockholm. Vägen dit har varit full av utlandsvistelser och karriärinriktning. Susanne Brijker har varit aupair i Washington, DC, tagit en masterexamen i biomedicin vid universitet i Leiden i Holland (hon pratar flytande nederländska), börjat doktorera på Karolinska institutet, för att sedan utbilda sig till sjuksköterska vid Röda korsets högskola.

Hennes roman ”Mannen som hyrde en familj”, som utkommer den 21 september, handlar om 83-årige Gustav, ett före detta styrelseproffs. En dag får han en stroke och hamnar på ett äldreboende. På grund av ett missförstånd får personalen där för sig att Gustav har en son, som har fru och barn.

– Han inser att det som räknas på äldreboendet inte är att ha gjort karriär eller vara lyckad, utan att man har en familj som kommer och hälsar på, säger Susanne Brijker.

Gustav får då idén att han ska hyra en familj. Efter en hel del sökande och en audition får han till slut tag på en brokig skara personer som går med på att spela hans familj.

– Han hade tänkt att de skulle vara en perfekt familj, men så blir det förstås inte. Men trots alla förvecklingar och svårigheter så blir de en riktig familj i slutet.

Susanne Brijker jobbar som nattsjuksköterska inom avancerad hemsjukvård och erfarenheter från vården syns i ”Mannen som hyrde en familj”.

– Det har varit enkelt att skriva. Jag har tidigare skrivit fantasy och det var mycket svårare. Här kunde jag bara ta saker jag sett och skruva till dem.

Romanens stora tema är vad som egentligen är en familj. Hon säger att på ett sjukhus där hon arbetade talade hon mycket med vårdpersonal från en palliativ avdelning.

– De berättade att en person kunde ligga för döden. När de anställda ringde till anhöriga och sa ”Nu är det inte många timmar kvar. Vill ni komma?” hände det att de fick svaret ”Nej, jag tänker inte komma”. Då undrar man förstås vad som hänt för att skapa en sådan situation.

Det blev en direkt inspiration romanen.

– Jag skojade att man inte borde skaffa sig familj, utan spara pengar och hyra en istället.

Från något mycket tragiskt har Susanne Brijker skrivit en humoristisk roman.

– Jag tycker om att skämta, även med mina patienter. Och jag läser själv gärna underhållande böcker, men som också har något allvarligt i dem. För mig var det viktigt att läsaren skulle bli kastad mellan det lättsamt komiska och djupare tankar. Jag tycker själv att jag lyckats ganska bra med det, men jag är ju partiskt, säger hon och ler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!