Favoriten: Spännande öden i svensk-finsk historia

I kulturens sommarserie ”Favoriten” ser vi tillbaka på filmer, böcker, skivor, konstverk och annat som betyder något för oss.

Läsupplevelsen av Fältskärns berättelser förhöjs av Albert Edefeldts (som här) och Carl Larssons illustrationer.

Läsupplevelsen av Fältskärns berättelser förhöjs av Albert Edefeldts (som här) och Carl Larssons illustrationer.

Foto: Henrik Gedda

Litteratur2021-07-17 17:00

Favoriten

Zacharias Topelius: "Fältskärns berättelser", romantisk historiesvit i sex band, utgivna 1853-1867.

Finlandsvenske Zacharias Topelius (1818–1898) räknas som banbrytande i Norden vad gäller berättande för barn. Hans vuxenlitteratur är knappast sämre avseende flyt, spänning och folkbildning.

Inom ramen för Sveriges och Finlands gemensamma historia, från slaget vid Breitenfeld 1631 till Gustav III:s statskupp 1772, skildras här de öden som drabbar de fiktiva finska familjerna Bertelsköld (adel) och Larsson (borgare och bönder). Och hur dessa ytterst styrs av kungamakten i Stockholm och av tidens strömningar – kampen för reformationen, häxprocesserna, reduktionen, upplysningen.

En annan röd tråd genom historien är en mytisk ring. En talisman som skänker bäraren, inte sällan kungligheter, makt och lycka. Men som är till varnagel för den närmaste omgivningen. Temat känns igen från annan litteratur, och i jakten på ringen möter vi romansvitens onda genius i humoristiskt färgade porträtt.

Det finska och österbottniska perspektivet fördjupar läsarens kunskaper om svensk historia. En stor förtjänst är också det rappa berättandet, det ålderdomliga språket till trots. I kombination med spännande intriger påminner "Fältskärns berättelser" därför om ungdomens äventyrsböcker. Som i sagorna drar sig heller inte Topelius för lyckliga slut när det är som mörkast i krig och kärlek för hjältar och fagra kvinnor. Då staplar han gärna happy end på happy end.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!