Det onda Los Angeles skildras i ny trilogi

Hollywoods korruption och tystnadskultur utforskas i Jordan Harpers nya bästsäljare "Alla vet" – en thriller som är på god väg att bli både boktrilogi och film.

Jordan Harper skildrar den mörka och onda sidan av Los Angeles. Pressbild.

Jordan Harper skildrar den mörka och onda sidan av Los Angeles. Pressbild.

Foto: Brian Hennigan

Litteratur2023-10-17 08:00

Det började med att en tv-serie som han hade skrivit manus till inte blev av. Jordan Harper svalde bitterheten och kanaliserade energin till att skriva en ny roman – thrillern "Alla vet". Den har nu både blivit en bästsäljare och hyllas av författarkolleger som Dennis Lehane och Michael Connelly.

– Det känns helt överväldigande att få beröm av sådana tungviktare, säger Jordan Harper till TT i en zoomintervju från hemmet i östra Los Angeles.

"Alla vet" är en mörk och våldsam thriller i bästa LA noir-tradition. Huvudpersonen Mae jobbar för en stor pr-firma vars främsta uppgift är att skydda sina berömda och rika klienter. I det ingår allt från att muta journalister till att sprida falska uppgifter i syfte att smutskasta kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp. Men när Maes närmaste chef en dag blir nerskjuten på öppen gata dras hon in i en konspiration som mer och mer avslöjar den riktigt mörka och onda sidan av Los Angeles.

Overkligt omoraliskt

– Till viss del är det jag har skrivit överdrivet, men inte så mycket. Allt det här händer, men i min bok har det blivit komprimerat i tid. Jag har jobbat i LA i 14 år, här finns så mycket pengar och så mycket makt att korruption blir så naturligt, säger Jordan Harper.

Han berättar också att pr-personerna som figurerar i boken finns på riktigt och att de berättade saker för honom som var så moraliskt störande att de inte kändes verkliga.

– Jag kunde inte använda dem i boken. Det här är personer som säger "jag vet att det här är onda människor som gör onda saker, men det är mitt jobb att skydda dem". Om det ingår att förstöra oskyldiga människors liv, då är det så.

Bokens inledning utspelas på legendariska kändishotellet Chateau Marmont, som enligt Harper är slitet men har en magiskt kvalitet.

– Det finns så många spöken och ekon från det förflutna. Hit tog Errol Flynn unga kvinnor, här bodde Howard Hughes i en bungalow uppe på höjden så han kunde se ner på de andra.

"Glänsande fängelse"

Liksom många andra både hatar och älskar Jordan Harper Los Angeles. Han kommer ursprungligen från Ozarkbergen i Missouri och flyttade till LA för att försöka slå igenom – något som hade varit en livslång dröm.

– Men det är oerhört brutalt att försöka få framgång här. Jag förstår dem som tycker att det vilar en känsla av ångest och rädsla över staden. För mig har det varit bra att få lite framgång. Att kunna köpa ett hus, att kunna skriva det man vill, det räcker. Men det är så många här som blir förgiftade av pengar, framgång, berömmelse. Att vara Brad Pitt eller Taylor Swift, det måste vara som att leva i ett gyllene fängelse, säger Jordan Harper.

Framgången för boken har gjort att Jordan Harper nu skriver en fortsättning, och tanken är att det till slut ska bli en trilogi. Nästa bok ska handla om priset människor tvingas betala när de försöker slå tillbaka.

Det är också stora möjligheter att ”Alla vet” blir film – vilket kan bli mycket intressant eftersom den går så hårt åt Hollywoods makthavare.

– Inget är bestämt än, men det lutar åt det, säger Jordan Harper.

Fakta: Jordan Harper

Familj: Flickvän.

Bor: Los Angeles.

Yrke: författare, producent.

Tidigare jobb: Har skrivit manus till och producerat TV-serierna "The mentalist", "Hightown", "Gotham". Har skrivit böckerna "Love and other wounds", "She rides shotgun".

Aktuell: Med romanen "Alla vet".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!