Hundra procent östgötskt när TellUs firade tio år

TellUs bokfestival firar tio år och 24 bokbord med författare är på plats i Linköpings stadsbibliotek. Alla har östgötsk anknytning. Urvalet är brett, både till genre och hur man ger ut sina böcker.

Linköpings stadsbiblioteks mittgång gjordes om till ett torg under TellUs.

Linköpings stadsbiblioteks mittgång gjordes om till ett torg under TellUs.

Foto: Catrin Villaume Fägerstrand

Litteratur2022-12-11 16:12

Bibliotekets mittgång har gjorts om till ett torg. Här samsas etablerade författare som deckarparet Rolf och Cilla Börjlind och Gertrud Hellbrand med debutanter och skrivsugna som bekostat sin utgivning själv. Jan Holmbom är en av arrangörerna bakom bok- och berättarfestivalen:

– Vi startade 2012 och under pandemin körde vi digitalt. Tidigare har vi haft som mest 100 utställare. I år nöjer vi oss med en mindre, regional julmarknad. Man anmäler sig på vår hemsida och betalar 2 500 kronor för ett bord där man säljer sina böcker. 

undefined
Cilla och Rolf Börjlind samtalar om sina böcker och hur det är att skriva tillsammans.

På scenen presenterar Gertrud Hellbrand pristagarna i tävlingen Unga berättare. Hellbrand är själv aktuell med tredje delen av Östgötasviten i deckargenren. Till vardags leder hon skrivarkurser på Bona folkhögskola. Stalltipset är enkelt. 
 
– Läs mycket böcker och jobba mycket med din egen text. Boken ska bli läsbar. Du ska ha bra sittfläsk!, förklarar Hellbrand med glimten i ögat.

Tvärs över torget möter jag Åsa Grogarn Sol som ger ut "Den gåshudade vinterbadaren". 

– Jag skulle skriva om hur det är att bli sjuk och få avslag från Försäkringskassan, men det blev inte så roligt i längden. En människa är ju större än sin sjukdom, så nu skriver jag om hur man överlever genom att skriva, handarbeta och ta kalla vinterbad, säger Åsa Grogarn Sol.

Liksom många utställare här har hon själv betalat för sin utgivning: 

– Det kostade 100 000 för en låda med 1 000 exemplar. Mina vänner har lånat mig pengarna, säger Åsa Grogarn Sol.

undefined
Jazzmusikern Martin Perk debuterade med deckaren "Kroka" 2021.

Martin Perk har skrivit två deckare med kontrakt på fyra på ett mindre förlag. En varje sommar. 

– Förläggaren sa att de 78 första sidorna var det bästa han läst i genren och resten var skit. Det var det bästa jag kunde få höra. Han hade helikopterperspektivet. Jag säljer ju mest när jag är ute så här. Det gäller väl för dom flesta, om man inte är Kepler, säger Martin Perk. 

undefined
Tanneforspojkarna ger ut boken "Tjusningen med Tannefors".

I lördags hade föreningen Tanneforspojkarna bokrelease för "Tjusningen med Tannefors": 

– Ja, Vi är 300 medlemmar och många har bidragit med sina berättelser om hur det var att växa upp, gå i skolan och bo i Tannefors, berättar Ronald Nyberg och Rolf Schultz. 

undefined
Ulrica Edvinsson Sundin skriver i genren normbrytande fantasy.

Ulrica Edvinsson Sundin har skrivit "Drakens dotter år" som är en svit i genren normbrytande fantasy. Första delen kom 2017 och därefter följde tre till:  

– Jag ger ut själv, för jag skriver i genren normbrytande fantasy. Många förlag är för "main stream" och passar inte mig, säger Ulrica Edvindsson Sundin.

Hur funkar det egentligen? Förlag, hybrid och egenutgivartjänster? I egenutgivning är författaren sitt eget förlag och gör antingen allt själv eller köper av underleverantörer. En egenutgivartjänst erbjuder vissa eller alla de tjänster som behövs för att ge ut en bok. Från de stora förlagens håll önskar man att det gick att varumärkesskydda begreppet "förlag". 

Företagen som erbjuder egenutgivning gratulerar sin nyblivna kund till att ha blivit författare. I själva verket har kunden betalat mellan 70 och 100 000 kronor plus frakt för en pall böcker att försöka sälja på egen hand. Man kan köpa lagerutrymme om det är trångt hemmavid. Så har vi den litterära kvaliteten. Den avspeglar sig kanske i försäljningen? Det är tufft eller en dröm som går i uppfyllelse. Om man har råd och vill satsa. 

TellUs

TellUs Bok- och berättarfestival

Arrangörer: Johan Hagesund & Jan Holmbom

Plats: Linköpings Stadsbibliotek

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!