Jacob Berzelius föddes den 20 augusti 1779 i Väversunda sörgård söder om Vadstena. Efter studier i Linköping flyttade han till Uppsala för att sedan bosätta sig i Stockholm där han avled 7 augusti 1848.
Han blev under sin levnadstid utsedd till friherre med titeln baron och kom att få epitetet "Den svenska kemins fader".
Nu har 74-årige Jan Trofast, som tidigare skrivit drygt tio böcker om Jacob Berzelius, kommit ut med en 445 sidor lång publikation om den brevväxling som förekom mellan Berzelius och hans styvsyster Greta som egentligen hette Margaretha Ekmarck och som bodde i Ekeby utanför Boxholm.
Trofast har i sin nyutgivna bok hämtat material från samlingen med cirka 200 brev som finns bevarad och som blottlägger den relation som de två hade med varandra.
– Jacob Berzelius glömde aldrig bort sina släktingar eller sina vänner i hembygden. Han ville veta hur de hade det och han var också angelägen att få berätta hur han levde sitt liv i Stockholm, säger Trofast som ägnat cirka 40 år åt att fördjupa sig i Jacob Berzelius liv och leverne.
– Det är få som slår mig på fingrarna när det kommer till det området, vill jag påstå. Och än är jag inte klar med skrivandet om honom. Jag har fått förfrågningar om att ge ut en större biografi för den internationella marknaden. Jag tänker mig en bok på mellan 300 och 400 sidor, kompletterat med ett bra bildmaterial som jag kommit över vid ett kemiskt laboratorium på Trolle Ljungby slott.
Brevväxlingen mellan Jacob Berzelius och styvsystern Greta är fängslande läsning, menar Jan Trofast som gärna lyfter fram Jacobs starka sidor som människa:
– Han var en enkel och mycket vänlig man som visade stor omsorg för dem som stod honom nära. Trots att han inte hade det särskilt gott ställt ekonomiskt hjälpte han dem med pengar när de behövde det.
– Samtidigt kunde han vara bestämd och tydlig. Han visade pondus och stod ofta upp för det han ansåg vara rätt och riktigt. När Greta någon gång kunde vara gnällig i sina brev svarade Jacob i lite argsint ton att hon allt fick ta sig samman.
Den kände kemisten gillade också roliga historier, avslöjar Trofast.
– Han var en munter man som gärna umgicks i glada vänners lag.
Den nytryckta boken, "Jacob Berzelius och Östergötland – Brevväxlingen mellan Jacob Berzelius och 'Syster Greta'", ges ut i 500 exemplar.